top of page

Ode aan het leven bij innemende Meiboomplanting in Tervuren



TERVUREN - De Meiboomgilde zorgde dit jaar voor alweer een gezellige en waardige Meiboomplanting bezijden de Sint-Janskerk. Zo'n ritueel zou de vruchtbaarheid symboliseren van de wereld die ons omgeeft; de mensen, de fauna en flora en de weg openen naar een rijke zomer.

De Meiboom in Tervuren werd vanuit de binnenkoer van het hofje van Melijn via de Brusselsesteenweg naar de kerktuin gebracht dank zij de plaatselijke scouts en welpen onder toeziend oog van Frank Ruttens die weer voortreffelijk was als gastheer. Die rol zit hem als gegoten en we houden ons hart vast voor de dag dat hij er de brui aan zou geven om welke reden dan ook.

Dat het zetten van een Meiboom een oud gebruik is, merk je meteen aan het taalgebruik, de outfits, de oorkonde, de muziek, de dansen en liederen, kortom het hele plaatje ademt geschiedenis uit. De cultus van de Meiboom vergelijkt men met het leven en de wetten van het leven. 'De meiboom is als spiegel waarin de mensen nu en vroeger het leven zagen. De takken naar de hemel als het veilige huis en de wortels (stam) diep verankerd in de grond als stabiliteit en zekerheid. De meiboom is een verschijnsel van vroegere tijden en moderne tijden', luidt het in definiëring.


Sjampetter

Zo'n planting is niet zomaar even een boom in de grond zetten maar ook een groot, interessant en beklijvend feest waarop velen een afgebakende rol hebben; de Sint-Hubertusdragers en de Broederschap van Sint-Hubertus, broeder koddebeier -sjampetter van dienst- reus Jomme, musici, dansers en notabelen van allerlei slag. Het is allemaal plechtig en statig maar Frank Rutten weet er om de haverklap een humoristische noot in te brengen. Rutten, eminent kenner van de materie, gaf ook een hoop duiding over de boom, de touwtrekwedstrijd tussen de hertogelijke steden Leuven en Brussel en andere ingrediënten van deze plechtige planting. Hoogtepunt bleef de dans 'De Margriet' waarbij linten rond de boom worden geweven. Ook het aanbrengen van het Mariakapelletje en de bijhorende ooorkonde bleek weer een hoogtepunt. Na samenzang met het Sint-Ceciliakoor en de Reuzendans mocht Quatre Brass er een punt achter blazen. Niet onbelangrijk: de kwaliteitsvolle inbreng van volkskunstgroep De Rollewagen met hun dansen 'Retour de la Joye' en 'Onder de Linde'. Erg authentiek en fraai gebracht. Er zijn nog mooie dingen in het leven.










19 weergaven0 opmerkingen
bottom of page