top of page

Nieuwe street art in Korbeek-Dijle en Overijse wil liefde voor de koers vereeuwigenREGIO/OVERIJSE - Om de beleving langs de sportieve fietsroutes te verhogen, laat Toerisme Vlaams-Brabant 10 street art kunstwerken aanbrengen. De eerste muurschildering, van Eddy Merckx in Kiezegem, werd vorige week onthuld. Nu is het de beurt aan twee werken, één in Korbeek-Dijle (Bertem) en één in Overijse (zie boven).

Vlaams-Brabant heeft heel wat wielerhelden, zoals Eddy Merckx, Sven Nys of Remco Evenepoel, voortgebracht. Zij werden groot op Vlaams-Brabantse bodem en zorgden er voor dat deze regio de koers in haar hart draagt. Bovendien komen steeds meer fietsers de provincie met hun race- of gravelfiets verkennen. ​Om de beleving langs de sportieve fietsroutes te verhogen, laat Toerisme Vlaams-Brabant via het project ‘Jong Koersgeweld’ 10 street art kunstwerken aanbrengen.

'We weten allemaal dat de wielerliefde heel groot is in Vlaanderen. En zeker ook in Vlaams-Brabant,' zegt de Vlaamse minister van toerisme. 'Daarom creëren we hier in de vorm van street art extra beleving op de sportieve fietsroutes. Wielerliefhebbers en toeristen uit binnen- en buitenland zullen er volledig ondergedompeld worden in onze fietscultuur, een echte troef voor ons Vlaams toeristisch landschap.'

De street art kunstwerken worden gerealiseerd door Treepack. Dit collectief, gespecialiseerd in de transformatie van de publieke ruimte via toegankelijke en inspirerende kunst, doet hiervoor beroep op artiesten uit binnen- en buitenland.Eddy Merckx vereeuwigd in zijn geboortedorp

​​

​Het eerste werk dat onthuld werd, is een eerbetoon aan Eddy Merckx, de grootste wielrenner aller tijden. Deze muurschildering is te bekijken op de gevel van Café ’t Klein Verlet in zijn geboortedorp Kiezegem en ligt op de Eddy Merckx Cycling Route en de Sven Nys Cycling Route.


De koers komt thuis in Korbeek-Dijle en Overijse

Ook in Korbeek-Dijle en Overijse realiseerde Treepack ondertussen twee abstracte kunstwerken als ode aan de koers.
Kunstenaar Simon Mannaerts creëerde naast de kerk van Korbeek-Dijle een dynamisch peloton van wielerhelden, met centraal een vrouwelijke renner die vol passie over het parcours van de Brabantse Pijl cycling route en de WK gravelroute rijdt.

Het werk op de Nijvelsebaan in Overijse is van de hand van Sam Billen, creatief directeur bij Treepack, en verwijst naar de vele supporters die tijdens het WK wielrennen in 2021 de renners aanmoedigden in hun strijd om de wereldtitel. Nu moedigt het publiek op de Fluviuscabine de vele wielertoeristen aan die hier de Flandrienlus rijden.

'Vlaams-Brabant is de meest veelzijdige bestemming van Vlaanderen voor wielerliefhebbers', zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor toerisme. “Deze muurschilderingen zorgen er voor dat niet enkel de fervente wielertoeristen maar ook de vele bezoekers met een hart voor de koers in Vlaams-Brabant kunnen genieten van de koerssfeer die eigen is aan onze regio.'
Nog meer muurschilderingen in de pijplijn

De komende periode worden op de volgende locaties nog muurschilderingen in het thema koers gerealiseerd:


Dwars door het Hageland gravelroute in tunnel Kluisbergstraat in Diest


Cornet gravelroute aan brouwerij Palm, Steenhuffeldorp 3 in Londerzeel


Sven Nys Cycling Route aan Hellegattunnel in Holsbeek


R.EV 1703 Cycling Route aan Café Meyts-Pollé, Zwarte Molenstraat 24 in Pepingen


Later dit jaar zullen er ook nog muurschilderingen gerealiseerd worden langs de Geuze gravelroute, de Pallox gravelroute en de WK gravelroute.

De muurschilderingen kaderen in het project ‘Jong Koersgeweld’, gerealiseerd met de steun van Toerisme Vlaanderen.


49 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page