TERVUREN - Op de gemeenteraad werd de gemeentelijke verordening goedgekeurd die bepaalt hoe je in de toekomst mag bouwen in Tervuren. De nieuwe regels bieden rechtszekerheid en duidelijkheid voor iedereen.
In juni keurde de provincie het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) goed dat het kader schetst voor de zones die in de gemeentelijke verordening afgebakend worden. Er komen zones waar nog gebouwd kan worden met respect voor een doordachte ruimtelijke ordening en zones waar het niet de bedoeling is om nog veel meer te bouwen.
Gemeentelijke verordening op maat van de woonzones
De gemeentelijke verordening vormt een verdere uitwerking van het PRUP. Het PRUP heeft drie types aangeduid buiten de centra: te bestendigen woonwijken, groene wijken en linten. Voor elk van deze woonzones bevat de stedenbouwkundige verordening specifieke regels. Door deze differentiatie blijft de eigenheid bewaard: meer bos in de groene wijken en meer open ruimte in de linten, maar ook comfort en privacy door voldoende ruimte tussen de huizen in de woonwijken. Toekomstige bouwvergunningen in Tervuren worden aan deze stedenbouwkundige verordening getoetst. De volgende legislatuur heeft alvast de taak om ook voor de vier dorpskernen een nieuwe verordening op te stellen.
Open ruimte beschermen
Met deze verordening wordt het verkavelen in woonwijken met een groen of landelijk karakter dus afgeremd. Concreet wordt de open ruimte niet helemaal volgebouwd en beter beschermd. De verharding wordt beperkt en waar het kan, wordt meer groen aangemoedigd.
Bram Peters (Groen) benadrukt het belang van deze verordening: “Met deze verordening wordt het ongeremd verkavelen een halt toegeroepen. We voeren beleid in het algemeen belang, niet voor een beperkte groep mensen die het geluk hebben om over percelen te beschikken die groot genoeg zijn om ze op te splitsen. We willen de open ruimte te bewaren, geen extra mobiliteitsproblemen creëren en het dorps karakter bewaren.”
Duidelijke regels voor iedereen
Voor elke eigenaar, bouwer en de gemeente is het belangrijk om duidelijke regels te hebben die een juridische houvast bieden. Het is meteen ook een kader voor de stedenbouwkundige dienst om gericht advies te geven. Burgemeester Marc Charlier (N-VA)ziet een belangrijke stap vooruit: “Iedereen vindt in zijn of haar straat of buurt wel voorbeelden van gebouwen waarvan men zich afvraagt hoe deze ooit vergund raakten (zonevreemd, te hoog, te groot, te diep, verkeerde bestemming,…). Met deze verordeningen leggen we de stedenbouwkundige regels vast op papier, bieden we rechtszekerheid aan elke bouwer/verbouwer en sluiten we voorkeursbehandelingen uit. Voor het eerst sinds het ontstaan van de fusiegemeente Tervuren in 1977 krijgen we stedenbouwkundige regels die vastliggen, voor iedereen gelijk en juridisch afdwingbaar zijn. Dit mag best een historisch moment genoemd worden voor stedenbouw in Tervuren.”
Comments