top of page

Nerorock 2022, te fris, te nat maar vooral weer de muzikale maxDRUIVENFESTIVAL - Nerorock start sinds jaren met Adhemarrock, zeg maar een mini-festivalletje met één groep in de vroege namiddag. Je merkt het meteen aan het publiek: het gezinnetje met 1 of meerdere koters en in het beste geval dragen de jonge oortjes enige bescherming voor de diepste en hoogste noten.

Niet dat Radio Oorwoud zo ontzettend luid knalt, maar je weet maar nooit. Het voelt zo hier en daar wat Winokio's aan maar dat heb je als er zo'n keigoede kindergroep door het land reist en niet iedereen beschikt over een sublieme kapitein. Oorwoud klinkt evenwel best goed. Met naar verteld werd 'een Hollandse' als centrale zangeres. Dat is ook zo bij K3 en nog meer groepen en groepjes.
Op het gelijknamige plaatje worden de liedjes ingezongen door Raymond van het Groenewoud, Koen Wauters, Kommil Foo, Pieter en Tine Embrechts, Sarah Bettens, Nathalie Meskens, Hannelore Bedert, Dimitri Leue, Stijn Meuris, Véronique Leysen, Stijn Cole, Sean Dhondt en Wannes Cappelle. Maar daar is bij Nerorock geen budget voor dus komt de Oorwoudband die maar brengen. De dame in knalrood, de heren nogal cliché want allen met een salopette. We dachten dat deze outfit-als-het-voor-kinderen-is stilaan plaats had geruimd, maar neen. De C&A en H&M hebben er nog bergen van en de prijs is wellicht gezakt. Erg opvallend zijn toch en vooral de knotsgekke, vrolijke liedjesteksten .
Die zijn origineel en komen uit briljante kokers. Je komt vanalles te weten hoe je onze natuur moet vrijwaren van al het kwaad dat grote mensen uitspoken. Zelfs in Hoeilaart gaat al eens een boom tegen de grond dus is de boodschap lekker luid te zingen dat we die beter laten staan. Ontbossing, klimaatverandering, ecologische voetafdruk,... Oorwoud draagt het allemaal uit in een lichtverteerbare show die echt te pruimen is. En of dat de kleintjes daarna meteen naar bed gingen, bleek onjuist. Zelfs na de laatste noot van Yevgueni zagen we er nog steeds rondhossen met een plastic pistool van de kermis. Als daar maar geen vodden van komen, dachten we. Met her en der een agent in de buurt moet je dezer dagen toch wel op je hoede zijn.


Power

De spits afbijten van het festival voor gevorderden blijft een frustrerende taak want dan staat er nog geen hond naar je te luisteren. The Ragtime Rumours trekken zich daar geen bal van aan want ze musiceren zo graag dat het zowel voor hen als voor ons een waar genot is. 'A rebellious collision of vintage blues, offbeat rock ‘n’ roll, gypsy-jazz and quirky storytelling.', aldus bluesmagazine.nl, zowaar een waarheid als een koe.
De aanloop van Nerorock 2022 moet het na Oorwoud ook hier uit Holland hebben en weer zijn we daar niet ongelukkig om. Integendeel. Deze band die we op de meifeesten mochten proeven, smaakte zo knapperig en goed in het oor dat we maar al te blij waren met dit weerzien. Dit behoort tot het beste dat we hier bij het kasteel al mochten verwelkomen. ILA dan. Een jongedame, klein van gestalte en vrolijke zwarte krullen maar wat een power, wat een drive.

ILA staat voor de 25-jarige singer-songwriter Ilayda Cicek, geflankeerd door kompanen Sam Smeets en Cas Kinnaer. Ilayda heeft een bijzonder stemgeluid en weet zich heel sterk uit te drukken. Ook al zou het niet je meug zijn, je blijft kijken, genieten en bewegen. Ze neemt je helemaal mee als in een sacrale eredienst. Echt knap en meeslepend. Als ik backstage met mijn duim duidelijk maak dat ik ze echt goed vond, is ze daar zichtbaar blij mee en bedankt volmondig.
Met hun single ‘Leave Me Dry’ werd ILA de De Nieuwe Lichting 2022 van Studio Brussel en waren ze de hoogste nieuwkomer en stijger in De Afrekening. Deze op zijn minst beloftevolle band nu al op de Hoeilaartse wei te zien, was een voorrecht voor de regio. Nerorock heeft een torenhoge reputatie. Vandaar.


Legendarisch

Guy Swinnen Band is Guy Swinnen. Legendarisch en muziekmonument en de man heeft nog steeds een schare fans die op post was. De band klonk echt goed mede door de reputatie van de technische know-how van Nerorock.
Muziek als deze vraagt puike soundsystems. En Swinnen zei dat JHoeilaart de laatste halte was op hun zomertoer. En dat kon je zien want de man ging zo nu en dan door het dak en genoot van elke seconde die voorbijschoof.

School Is Cool ging wat aan onze aandacht voorbij, mede omdat de hemelsluizen weer open gingen. We vingen glimpen van hen op in het grote VIP-restaurant waar enkele schermen stonden. In de lichtbundels van de spots zagen we hoe de regen naar beneden plensde als gek. Die eettent zat inmiddels eivol met vips die er van een barbecue genoten.


Een al even bijzondere verschijning was Yong Yello met achter zich een ferme krans musici die elk lied machtig met blazers ondersteunden. Het bleef steengoed klinken in het Ruusbroecgroen.
Young Yello mocht na Zeverrock, Dranouter, Lokerse Feesten, Jazz Middelheim, Depot Leuven, Rock Werchter, Pukkelpop en Vooruit op Nerorock aantreden. Dat behoeft dus geen kransen. Pure klasse op een dorpsfeest omwille van de druivenoogst. Stel je voor. Veel fans dus die al zijn teksten kenden en die overduidelijk meezongen vanop de eerste rij tot ver bij de PA. Hoogtepunt nummer zoveel op deze editie en dan wachtte ons Yevgueni nog om het muziekfeest af te ronden. Die kwamen vooral hun nieuwe LP 'Straks is ook goed' promoten ook al schreeuwde het publiek om eerder hitmateriaal.
Ook hier weer Nederlandstalig en werk dat intussen moderne kleinkunst wordt genoemd. Sterk tekstmateriaal, fijnzinnige songs en een zo herkenbare stem, zowat het uithangbord van deze dijk van een groep die in Hoeilaart ook de zomertour kwam afsluiten. Straks vat Yevgueni het najaar aan met een fraai lijstje concerten 'Straks is ook goed' langs Vlaanderens cultuurcentra.

Nerorock 2022 was te fris, te nat, maar muzikaal toch weer een topper. En bovendien een uniek staaltje vrijwilligerswerk van zovele handen. Onvoorstelbaar maar waar.

(Foto's Michel Van Mullem)


115 weergaven0 opmerkingen
bottom of page