top of page

Neem een flinke duik in Genval voor een betere waterkwaliteitOVERIJSE/GENVAL - Zondag 9 juli om klokslag 15 uur, nodigen Big Jump Druivenstreek en de vzw GoodPlanet Belgium alle omwonenden uit om in het meer van Overijse/Genval te komen springen. Net als duizenden burgers over heel Europa en in de rest van België, vragen de initiatiefnemers aandacht voor de waterkwaliteit in lokale waterlopen en dit jaar ook voor de problematiek van plastic.

'Ben je bezorgd over de kwaliteit van onze waterwegen? Daar is alle reden toe', luidt het. 'Momenteel voldoet geen enkele waterloop in België aan de Europese Kaderrichtlijn Water, die vereist dat al onze waterlopen in 2027 in 'goede staat' verkeren. Dat is betreurenswaardig'. 'Met de Big Jump laten we zien dat we als burgers wakker liggen van de kwaliteit van onze rivieren', zegt directeur van GoodPlanet Jo Van Cauwenberge. 'De kwaliteit van het water hangt onder meer af van de mogelijke aanwezigheid van verontreinigingen in het water. Daarom hebben we dit jaar gekozen om te focussen op het probleem van plastic dat nog te veel in onze waterwegen aanwezig is'.

Kom je mee springen om te laten zien dat jij proper water zonder plastic ook belangrijk vindt? De Big Jump is een jaarlijkse, internationale actie die in 2002 werd opgezet door het European Rivers Network (ERN). De actie wordt in België gecoördineerd door GoodPlanet Belgium en op verschillende locaties georganiseerd door onder andere natuur- en milieu- en andere organisaties, waaronder big jump druivenstreek en lokale overheden.


Waterwet

Op 23 oktober 2000 werd de Europese Kaderrichtlijn Water (EKW) door het Parlement aangenomen. Deze Europese waterwet moest ervoor zorgen dat onze rivieren, stromen en andere wateroppervlaktes tegen 2015 een goede ecologische toestand bereikten. 'We mogen trots zijn op de vooruitgang sinds 2000, maar de doelstelling is nog niet bereikt. De meeste Europese lidstaten moesten hun vertraging verantwoorden en kregen uitstel tot uiterlijk 2027. Landbouw, industrie, overheden en huishoudens moeten dus extra inspanningen leveren opdat alle rivieren zich opnieuw in een goede ecologische toestand bevinden. De Big Jump brengt dit, sinds 2005, jaarlijks onder de aandacht en herinnert iedereen aan de nakende deadlines en het belang van proper natuurlijk water'.


Praktische informatie

Big Jump Overijse, 9 juli, 14u30. Zeilclub, Meerlaan 190, 3090 Overijse

Je kan niet alleen meedoen aan de Big Jump in Overijse, maar ook elders in het land.

De andere plaatsen in het land waar je kan springen vind je op goodplanet.be/bigjump

Contact Voor big jump druivenstreek Lombaert Peter – GSM-nummer 0478 369 367 – p.lombaert@skynet.be
Archieffoto's Michel Van Mullem

26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page