top of page

Movement Manifesto palmt park villa Hortense in met de sportende mensHOEILAART - De eerste weekends van september stonden in het teken van een bijzondere openluchtexpositie in de immense tuin van villa Hortense. 'Ontmoeting tussen Kunst en Sport' heette het een beetje dun al kon zowat al het getoonde ons onbetwist bekoren. Het was intussen weer veel te lang geleden dat je in Hoeilaart nog eens in het groen kon (ver)dwalen op zoek naar ware plastische kunst.

Hoeilaart is sinds jaar en dag bij de goegemeente bekend om druiven, Nero, kaastaart, jazz en had daarenboven ook een krans beeldende kunstenaars in huis. Onder vorig legislatuur werd daar dan al eens een open-atelierdag rond gebrouwen. We sprongen dus een gaatje in de lucht toen we over kunst en sport lazen al was dat op social media en ééntalig Frans.
Wilde creaties

De expositie liep onder de vleugels van 'Panathlon Wallonie-Bruxelles'. Deze organisatie heeft als doel de fairplay te verdedigen en te bevorderen. 'Fair Play definieert het correcte en eerlijke gedrag dat elke sporter aan de dag hoort te leggen', luidt het. 'Het omvat ook de positieve menselijke en maatschappelijke waarden die ermee geassocieerd worden'. De franse promotie van het evenement verdween even gauw dan dat het tevoorschijn was gekomen. In ruil: mooie tweetalige affiche en dito brochure. Inclusief een woordje van de Hoeilaartse sportschepen al ging het hier natuurlijk in de eerste plaats om een culturele activiteit.
Soit, we hebben genoten van het werk van Sandrine Bouleau (die haar eigen SB Gallery in de Felix Sohiestaat runt) en Fabien Laloux in klei en brons, de monumentale beelden in cortenstaal van François Canart, de wilde creaties van Maya Cox, de beelden van de zwemmers van Isabelle de Bellefroid, de digitale werken "INsT_ART_Gram" van Pakal d'Jette en de trapezeartiesten in witte gesigileerde klei van Isabelle Van Honacker (Vanysa). In één adem wat daar zoal te zien was in diverse tuinruimten, tussen de struiken en de bomen of aan een kilometers lang houten hek dat een boomgaard omzoomde. Door de aanwezigheid van een schitterende vijver spraken de zwemmers van de Bellefroid het meest tot de verbeelding.


Weelderig

Veel bezoekers kwamen er ook langs om de tuin te zien, zeg maar park boordevol weelderig groen en erg fotogeniek. We werden er zowaar stil van en beseften niet dat we ons op een boogscheut van de Gemeenteplein bevonden. En met alle wilde bouwprojecten, verkavelingsdromen en het kapen van vele bomen om en rond het centrum kregen we er het een beetje benauwd. Zagen we de bulldozers al binnendenderen en al dat schitterende groen vertrappeld worden. Maar zover komt het wellicht nooit want daarvoor is het rondom huize Hortense zo poëtisch mooi en een ware ontdekking als je er nog nooit was geweest.
Deze kunst-over-sport-expo vonden we een verademing, hemels, raak en inspirerend ook al haalde al het vertoonde niet steeds veel verrassends of gedurfd uit de kast. Maar dat hoeft nu ook weer niet altijd. Daarvoor zijn er Middelheim of Watou naargelang je voorkeur.

(Foto's Michel Van Mullem)


57 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page