top of page

Missiehuis gesloopt om baan te ruimen voor veiligere toegang SMO en nieuwe hoogspanningscabineOVERIJSE - Afgelopen zaterdag werd de Waversesteenweg ter hoogte van Sint-Martinuscollege Overijse volledig afgesloten voor het verkeer omdat het Missiehuis er gesloopt werd.

'Het was lang de thuis van de Paters van Steyl', liet directeur Johan Vanloo weten 'En bovendien helemaal uitgeleefd. Het kwam ook niet meer in aanmerking voor renovatie en bevond zich +50% over de rooilijn. Deze locatie zal op termijn een nieuwe bestemming krijgen met onder andere een veiligere toegang voor de leerlingen en een nieuwe hoogspanningscabine voor de school. De voordeur zal gerenoveerd worden en als herdenking een prominente plaats krijgen in de school'.
Monument

In 1911 waren de nieuwe, vandaag nog bestaande, kapel en extra lokalen klaar aan de school bijgebouwd (kadastraal geregistreerd in 1913). In 1937 trokken de broeders weg uit Overijse waarna de school twee jaar leeg stond. In 1938 kochten de paters van Steyl de goederen voor de oprichting van een missiehuis. In 1939 openden de missionarissen van Steyl er het zogenaamde missiehuis in Overijse dat uiteindelijk uitgroeide tot een monument in het leven van duizenden jonge mensen. 'Het Jefkeskot' zoals het in de volksmond smalend werd genoemd, werd dan wel gebouwd op katholieke ondergrond, het was ook één van de meest vooruitstrevende scholen in Vlaanderen. In 1949 veranderde het "Missiehuis Sint-Jozef" tot "Misssiecollege Sint-Jozef" en aanvaardde het ook jongens bij wie de priesterroeping nog kon groeien. De school stond enkel open voor interne leerlingen tot 1952. De volgende decennia zou de school openstaan voor meer leerlingen en ook andere richtingen aanbieden.
Missionarisopleiding

De Paters van Steyl ofte de Missionarissen van het Goddelijk Woord SVD was de eerste Duitse missiecongregatie die ooit tot stand kwam op Nederlandse bodem. Het Gezelschap van het Goddelijk Woord, wellicht beter bekend als de Paters van Steyl, werd in 1875 gesticht door een Duitse priester, Arnold Janssen (1837-1909). Het was in eerste instantie zijn bedoeling een missionarisopleiding op te richten ten behoeve van de Duitse koloniale gebieden. Uiteindelijk kwam het er echter op neer dat men overal ter wereld ging missioneren. De eerste missionarissen die Steyl in 1879 afleverde, vertrokken overigens richting China.


Foto's © Michel Van Mullem


343 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page