top of page

Minister Weyts knipt lint van nieuwe Loonbeekse wijkschool verbonden aan GBS Den ElzasLOONBEEK - De nieuwe school in deelgemeente Loonbeek ging aan de slag met een design-build-procedure. Concreet betekent dit dat de ontwerpers, architecten en aannemer één team vormen. Firma Machiels Building Solutions haalde zo de opdracht binnen.

Burgemeester Danny Vangoidtsenhoven (Open VLD): 'Zij zijn de grootste Belgische producent van houten bouwelementen. Het begon bij het ontwerp: op deze kleine plek moesten ze een gebouw bedenken dat zich inpast in haar omgeving en dat een multifunctioneel schoolgebouw moest worden. Bovendien werden leerkrachten én leerlingen bevraagd en hun info werd verwerkt in het ontwerp';

En inderdaad het resultaat oogt mooi en praktisch.Vangoidtsenhoven: 'Het gebouw is bijna energieneutraal en bevat waterpompen en zonnepanelen. Er wordt gebruik gemaakt van een decentraal ventilatiesysteem zodat ziektekiemen nauwelijks kans krijgen om zich te verspreiden'.
Buren

Vooral de accurate samenwerking tussen alle betrokken partners zorgde ervoor dat de school uiteindelijk echt mag gezien worden. Ook de buren werden zelfs als partners in het geheel aanzien. 'We konden hun weide gebruiken om de kinderen te laten spelen', klinkt het. 'We konden vanaf het aanpalend terrein werken uitvoeren die anders zeer moeilijk waren. Samenwerking en inspraak hebben zeker bijgedragen tot dit mooie resultaat'. en de burgemeester dankte meteen de familie Caeckelbergs.

Koken kost geld en ook hier is de financierder een belangrijke partner. 'Gezien we net de school in Sint-Agatha-Rode bouwden, moest Huldenberg wat geduld uitoefenen om subsidies te verkrijgen', vertelt de burgemeester. 'We trokken naar OVSG en troffen er medewerkers van AGION, het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs. Er werd ons voorgesteld een lening aan te gaan en de subsidieaanvraag uit te stellen. Het enige risico dat we lopen is dat het leerlingenaantal zou teruglopen. Dus laat dit een warme oproep zijn tot de inwoners van Loonbeek'.
Ijsjes

De burgemeester dankte de minister voor de steun van Vlaanderen en drukte zijn tevredenheid uit dat de knoop was doorgehakt om deze nieuwe wijkafdeling te bouwen. 'Niet alleen treffen we hier een duurzaam functioneel gebouw, tegelijk is dit een vitaal onderdeel van de Loonbeekse gemeenschap'.

Alle kinderen die gedurende twee speeches geduldig op de betonnen tribune zaten, mochten dan eindelijk een gelegenheidslied zingen. Het gaf al bij al een ietwat vreemd beeld hoe de beleidsmakers zich voornamelijk tot die kinderen richtten terwijl de inhoud helemaal niet voor hen was bedoeld. De kindjes werden zichtbaar ongeduldig al werd hun inspanning beloond met een lekker ijsje dat bovendien nog door de minister eigenhandig werd geschept. Tijdens dit alles kregen de belangstellenden een rondgang in het gebouw, volgde een receptie en was het wachten op de ouders die hun kleintjes kwamen ophalen. Ook voor hen begon dan het openingsfeest.

(Foto's Michel Van Mullem)

35 weergaven0 opmerkingen
bottom of page