top of page

Microbos in wording: Jane Goodall Instituut financiert aanplanting aan wzc Justus Lipsius in Overijse


OVERIJSE - Op 14 februari vond een bijzondere plantactie plaats op de terreinen van woonzorgcentrum Justus Lipsius. Leerlingen van Sint-Martinus plantten er, onder het goedkeurende oog van de 57 bewoners van het woonzorgcentrum een echt microbos.

Daarmee wordt een mooi stukje natuur gecreëerd voor de buurt, de wzc-bewoners en hun bezoekers. Het Jane Goodall Instituut Belgium financieert de hele plantactie, mede dankzij een subsidieproject van het Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid. SOWoods, gespecialiseerd in participatieve plantprojecten van microbossen in stedelijke omgevingen, coördineerde de plantactie. Wzc Justus Lipsius stelde met veel plezier de grond ter beschikking.

Dit onbebouwbare perceel werd een aantal jaren voor landbouwdoeleinden gebruikt voordat het recentelijk onderbenut raakte. Vandaag de dag is de grond arm, verdicht en gevoelig voor erosie.


Educatief

Het microbos moet het perceel omvormen tot een bloeiende stedelijke groene ruimte, ten voordele van zowel de natuur als de bewoners van het woonzorgcentrum. De plantactie was ook een belangrijk intergenerationeel en educatief moment voor de leerlingen en de bewoners van het woonzorgcentrum. Directeur Els Van den Broeck van WZC Justus Lipsius: 'We zijn bijzonder blij met dit project, in de eerste plaats voor onze bewoners. Zij krijgen er een aangenaam stukje groen bij, waar ze dagelijks van zullen kunnen genieten. Ook voor de bezoekers, voor onze medewerkers en de buurt is het een weldoenende meerwaarde. De plantactie met de leerlingen past bovendien volledig in onze intergenerationele werking. Jongemensen die bomen planten voor de oudere generatie, het is als het ware een mooie symbolische omkering van de realiteit, waarbij vorige generaties de bossen van vandaag hebben gecreëerd. Het symboliseert dat de verschillende generaties elkaar nodig hebben en er willen zijn voor elkaar.'


Klimaatverandering

Els Martens van het Jane Goodall Instituut Belgium: “Ontbossing en samengaand verlies aan biodiversiteit en impact van klimaatverandering blijven op verontrustende wijze doorgaan wereldwijd maar ook hier bij ons. De aanleg van dit nieuw gemengd bos is dus zeker een welgekomen bijdrage aan de doelstelling om de bosoppervlakte in Vlaanderen te verhogen. Bossen dragen niet alleen bij tot mildering van klimaatverandering maar zijn tevens cruciaal voor onze eigen gezondheid, en voor recreatieve en sportieve activiteiten. De aanplanting met bewoners van het WZC samen met schoolkinderen is bovendien een mooi voorbeeld van een intergeneratieve activiteit en als voorbeeld voor de relatie ‘natuur én gezondheid’.'

Régis Versavel van SOWoods: “Deze aanplanting markeert het begin van een enorm eiland vanbiodiversiteit dat we met veel plezier aanplanten bij verschillende generaties die dan de evolutie van dit microbos kunnen observeren.”



Miyawaki-methode

De creatie van dit nieuwe stukje natuur verloopt in verschillende fases . Eerst is er aanplanting geïnspireerd door de Miyawaki Methode : Die eerste stap bestaat uit het beplanten van de randen van het perceel en een paar centrale eilanden, geïnspireerd door de Miyawaki-methode. Deze aanpak legt de nadruk op dichte en diverse inheemse beplanting, die helpt om de bodem snel te herstellen en een beschermende groene gordel tegen erosie aan te leggen. Per vierkante meter worden drie bomen geplant van inheemse soorten, met de bedoeling een waardevol, divers en snel groeiend minibos te creëren.

SOWoods deed in de voorbereiding van de plantactie een grondige bodemanalyse om de juiste soorten te selecteren. Deze bomen en struiken maken deel uit van de aanplanting in het minibos van Justus Lipsius: Acer platanoides, Alnus glutinosa, Acer pseudoplatanus, Carpinus Betulus, Tilia cordata, Corylus Avellana, Prunus cerasus , Euonymus Europaus, Ilex aquifolium Malus Sylvestris , sambucus nigra, Acer campestre, Crataegus monogyna, Prunus spinosa, Crataegus laevigata, Ligustrum vulgare, Rosa canina, Cornus Mas, Mespilus Germanica. De tweede stap behelst meer open en diverse aanplantingen. Na de eerste aanplantingen op een meer dense wijze, volgt een tweede plantfase, met minder dense maar een even grote diversiteit aan soorten, wat tot een evenwichtig en resistent ecosysteem moet leiden. Als derde is er het wandelpad voor de bewoners. Het microbos heeft, naast haar belangrijke omgevingsimpact, een gunstige impact op het welzijn van de bewoners, hun bezoekers en de buurt, die zullen kunnen genieten van de rustgevende omgeving en het mooie biodiverse uitzicht. Het is ook de bedoeling om een toegankelijk wandelpad aan te leggen.

En de vierde stap biedt ruimte voor uitbreiding. In een eerste fase wordt 250 vierkante meter van het 3000 vierkante meter grote terrein bebost. Met de steun van eventuele extra sponsors kan het bos nog vergroot worden.



Comments


bottom of page