top of page

Meer dan boeiend panelgesprek over toekomst van 55-plussers bij lustrum SeniorenraadHOEILAART - Omdat de Hoeilaartse Seniorenraad twintig wordt, is het een weekend lang feest in Gemeenschapscentrum Felix Sohie. Het begon op vrijdag met Jo Vally in concert en sluit zondagnamiddag af met een dansnamiddag. Daar tussenin organiseerde de Seniorenraad een panelgesprek met als thema 'De toekomst van 55-plussers'.

Moderator Jan Van Assche vond om zich heen Eva De Bleeker, Staatssecretaris voor Begroting en Consumentenbescherming, Christine Vandenput, oprichter Senioirenraad 55+ Hoeilaart in 2002, voormalig schepen van Welzijn, Serge Muyldermans, VUB Prof dr. Em. biotechnoloog en kersvers ereburger van Hoeilaart en tot slot Gilberte Marchand, huidig voorzitter van de Seniorenraad die vooral elke betrokkene nadrukkelijk bedankte en meteen ook de gelegenheid kreeg om het over die toekomst te hebben. Eerst mocht de staatssecretaris uit de doeken doen hoe er federaal naar de doelgroep wordt gekeken en hoe ook senioren zich moeten behoeden voor de malafide praktijken in internetland die je heel veel geld kunnen kosten. voorts passeerden palliatieve zorgen versus euthanasie de revue. Dat het vanaf 1 november mogelijk zal zijn om via een doordeweekse consultatie bij je huisarts openlijk en in alle sereniteit over je levenseinde te hebben. Het is de bedoeling dat huisartsen voortaan samen met de betrokkene deze weg gaan afleggen mocht daar nood aan zijn. Met deze gevoelige materie blijkt het al bij al de goede kant uit gaan. Er wordt openlijker over gepraat, de geesten zijn doorheen de jaren gerijpt en dat niet alleen op internet maar ook elders..


Animo

Prof. Muyldermans zorgde voor de nodige animo in de soms wel zware materie. Door bijvoorbeeld de diverse fasen bij pensioen uit de doeken te toen. Dat het begint bij het besef dat je plots van een berg vrije tijd kan genieten en kunt gaan en staan waar je wil. Dat slaat evenwel vlug om in het gemis aan sociaal contact omdat je bijvoorbeeld je werkmakkers niet meer ziet. Stilaan maar zeker zou het besef groeien dat enig engagement je niet in je eenzaamheid laat verstikken. Je moet dan wel uit je schulp komen.

Moderator Van Assche wierp op dat 'zijn' generatie die nu tot de zestigers behoort niet staat te springen om in een woonzorgcentrum te worden opgenomen om daar betutteld te worden '(...)Ik heb geen zin in de vogeltjesdans (...), klonk het. Staatssecretaris De Bleeker snelde meteen ter hulp met de boodschap dat 'we je daar gaan uitlaten'. Dat het juist de bedoeling zal zijn dat je je oude dag thuis doorbrengt.

Tot slot werd een blik geworpen naar de toekomst en meteen zei voorzitter Marchand dat je eigenlijk al je wensen mag openbaren als je jarig bent... Met meer aandacht voor de groep van senioren zou al een flinke stap voorwaarts worden gezet. De gemeente zou hen minder moeten ontzien. Er moet een gemeentelijke denktank komen en zelfs een seniorenhuis. Geen nieuw gebouw maar diverse locaties senioren-vriendelijker maken waar thema's aan de orde kunnen komen die men blijkbaar schuwt. Over rouwen, over 'verder na verlies van een dierbare'.


Ontmoeten

Het gesprek ging natuurlijk over veel meer en soms moest de moderator zelfs op de rem staan want binnen het bestek van een uur is het onmogelijk om alle problematiek naar hapklare oplossingen te loodsen. Toch gaf het geheel voldoening. Waren de praatgasten helder en de moderator allert. Er volgde naderhand stevig applaus van op alle banken. 'Laten we ons bewust zijn van de vele mogelijkheden die het socio-cultureel leven in Hoeilaart te bieden heeft. Het 'blijf in je kot' mag intussen een 'kom uit je kot' worden', stelde Van Assche. Het zal onbetwist tot meer ontmoeting leiden waaruit dan weer nieuwe ideeën, nieuwe activiteiten kunnen groeien. Voorzitter Marchand drukte de hoop uit dat er zich meer 'jonge' senioren aandienen om de broodnodige werking van de Seniorenraad te kunnen blijven verzekeren.


Panelgesprek 'De toekomst van 55-plussers' in GC Felix Sohie n.a.v. 20 jaar Seniorenraad 55+ Hoeilaart

★★★☆☆


Foto's © Michel Van Mullem


Gilberte Marchand


Eva De Bleeker,


Serge Muyldermans


Christine Vandenput


Jan Van Assche
283 weergaven0 opmerkingen
bottom of page