VLAAMS-BRABANT - Quinoa, linzen, kikkererwten, witte flageolets en zoete aardappel (bataat) klinken exotisch, maar groeien ook op Vlaams-Brabantse velden. Door oogstaandelen te kopen via www.akkerdelen.be kan men lokale boeren steunen. In Vlaams-Brabant doen boer David uit Opwijk met zoete aardappel (foto boven), quinoa en gember en boer Wouter uit Herent met quinoa mee.
'De klimaatverandering zorgt ervoor dat zuiderse gewassen ook hier met succes geteeld kunnen worden', zegt Tom Dehaene (CD&V), gedeputeerde voor landbouw. 'Ze kunnen vaak beter tegen droogte en hoge temperaturen en ze bevatten veel plantaardige eiwitten. Landbouwers en onderzoekers zien het potentieel en werken daarom al enkele jaren aan de succesvolle invoering ervan in Vlaams-Brabant.'
Pioniers
Momenteel zijn er een aantal pioniers in Vlaanderen die deze gewassen op hun veld hebben staan. Consumenten kunnen deze producten kopen in sommige supermarkten of via hoeveverkoop. 'De geteelde oppervlakte en het aantal landbouwers dat zich waagt aan deze nieuwe teelten is nog beperkt', zegt Simon Verreckt, onderzoeker bij het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant. 'Opbrengstschommelingen en kinderziektes in de teelttechniek maken een nieuwe teelt risicovol. Succes is niet gegarandeerd. Daarom lanceerden we akkerdelen.be'.
Via www.akkerdelen.be kan men een oogstaandeel van een exotisch gewas, geteeld op een veld in Vlaanderen, kopen. Met dit oogstaandeel is men voor een kleine prijs voor één jaar mede-eigenaar van een stukje van het veld. Men breidt zijn eigen moestuin als het ware ermee uit. De landbouwer deelt via het aandeel zijn teeltriscico en kan zo investeren in innovatieve teelten. Lokale boeren steunen staat centraal bij Akkerdelen. Er zijn verschillende types oogstaandelen waardoor men ook kan kennismaken met andere producten uit de korte keten. De producten worden afgehaald op enkele afhaalmomenten. Afhankelijk van de landbouwer, wordt er dan een rondleiding met uitleg op het bedrijf gegeven. Zo krijgen de deelnemers ook het verhaal achter de boer en het product te horen. Als klant moet men dus niet zelf oogsten.
Wie graag quinoa eet, kan een oogstaandeel kopen van landbouwer Wouter Saelens uit Herent.
Geïnteresseerden kunnen één of meerdere aandelen kopen via www.akkerdelen.be Het platform legt alles haarfijn uit en brengt de deelnemer via een k aart naar de dichtstbijzijnde boer. Men maakt kennis met de boeren en leest hun verhaal. Een oogstaandeel kan ook als cadeau geschonken worden.
Het project Akkerdelen wordt uitgevoerd met de steun van Vlaanderen.
Comments