OVERIJSE - De provincie heeft een nieuw PRUP (Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan) opgesteld en het openbaar onderzoek loopt nog tot 07/03/24. In dit nieuwe PRUP worden bepaalde woningen/gebouwen (Kasteelstraat 4, Louis Gunsstraat 15 en Schransdreef 6) zonder duidelijke argumenten van groene zone naar gemengde zone overgebracht. Daardoor wordt het commerciële gebied van Overijse nog verder uitgebreid.
'LIDL, dat een winkel wil openen aan de Brusselsesteenweg, heeft echter deze woning aan de Schransdreef 6 nodig om een tweede parkeeruitgang via deze kleine straat te realiseren', aldus de actievoerders. 'Het blijkt dat de gemeente niet durft om de advocaten van LIDL aan te pakken, die hebben aan de Provincie gevraagd om deze cruciale woning in de vergunningsaanvraag van LIDL van groene naar blauwe zone te laten veranderen. Als auto's daar de uitgang willen verlaten, moeten ze over land (Schransdreef, 6) rijden dat momenteel als bewoonbaar gebied staat vermeld, en niet als parkeerstrook. De huidige PRUP staat dit dus niet toe. LIDL is in strijd met de huidige PRUP en bij beroep op provinciaal niveau zou het LIDL-project worden afgewezen'.
Op de social media lezen we alvast een hoop protest. Een selectie...
'Het lijkt erop dat (naast andere wijzigingen) deze grond aan de Schransdreef 6 plotseling wordt overgenomen in een gemengde zone. Dus oké om de auto's daarheen te krijgen. En LIDL heeft de aankoop van deze grond al afgesloten met de eigenaar, mét opschortende clausule!'
'Als deze PRUP HORIZON+ van de provincie wordt overgenomen, gaat ons hoofdargument niet langer op. En LIDL zal zijn winkel opzetten en we zullen elke dag honderden extra auto's in de buurt hebben'.
'Bye by Zone 30 voor onze scholen en fietstochten met de kinderen!'
Woonpark
De groep van inwoners, omwonenden, eigenaren, betrokkenen en stakeholders van, langs en bij de Brusselsesteenweg in Overijse en aanpalende wijken (Marnix, Joly etc.) maakt zich grote zorgen over de voorgestelde inrichting, aard, vorm en omvang van een nieuwe “gemengd bebouwde zone” (Art. 2.9 e.v. in PRUP, en in blauw aangegeven op grafisch plan) die de bepalingen van “woonpark” binnen het Gewestplan van 1977 opheft.
'Hoewel, op papier, de ‘woonfunctie’ wordt behouden (binnen hoofdcategorie / gebiedsaanduiding “woongebieden”, hetgeen een doorgedreven functiemix mogelijk maakt) stuurt deze verandering in werkelijkheid aan op een intensivering en uitbreiding van het bestaande handelslint (en niet enkel op een kwalitatieve, gepaste transformatie of zelfs afschaling), met de wens om de “reële” toestand niet alleen te bestendigen – met alle problemen die deze nu reeds kent – maar te dynamiseren', klinkt het. 'Feitelijk wordt hiermee het “ruimtelijk rendement” van de perifere handelsconcentratie verhoogd, ten nadele van de leefbaarheid van de Woonfunctie, zowel binnen de ‘blauwe zone’ maar vooral ook in de direct aanpalende zones van Groene Woonwijk / Woonpark. In haar wellicht goedbedoelde ambities schiet, menen wij, de Gemeente Overijse – die de contouren van de blauwe zone van het PRUP feitelijk heeft bepaald – veel te ver door'.
Gemengde bebouwing
De Gemeente gaat daarmee, volgens de actiegroep, niet alleen in tegen de wensen en bekommernissen van een belangrijk deel van haar inwoners, maar ook tegen 20 jaar Vlaams, Provinciaal en Gemeentelijk (!) beleid ten aanzien van baanhandelsconcentraties / handelslinten. 'Ook strookt de aanpak niet met de letter en geest van het begrip “goede ruimtelijke ordening”, waarin niet alleen “gebiedsgerichte” ambitie van belang is, maar ook en vooral de inbedding in een bredere ruimtelijke visie met aandacht voor de samenhang met andere (aanpalende) bestemmingen en functies, de impact op de ruimere omgeving, en het creëren van draagvlak onder de inwoners', klinkt het. 'Door een haast uitdrukkelijke focus op het thema “wonen” – en het negeren van beleidslijnen ten aanzien van voorzieningen en handel – schiet het PRUP, met name in de afbakening en definitie van de “gemengd bebouwde” zones, op belangrijke vlakken tekort'.
Foto's © Michel Van Mullem
Comments