top of page

Lichtstoet 2022: recept voor het vervaardigen van de winnende kar

Bijgewerkt op: 2 okt. 2022DRUIVENFESTIVAL - Een onbetwiste blikvanger op het voorbije Druivenfestival was weerom de legendarische Lichtstoet. Zonder afbreuk te doen aan de noeste arbeid van alle andere deelnemers wilden wij toch nog eens focussen op de wagen ofte de kar die met de hoofdprijs huiswaarts trok.

Dat het die van Soutstep/Wijk Steenberg zou worden, hadden wij tijdens de stoet al met één oog gezien. Er reed ons immers een prachtexemplaar voorbij waar niet enkel goed was over nagedacht maar die evenzeer knap werd uitgevoerd door een schare mensen met een flinke dosis talent.

'Tram “75” op weg naar het feestje!!!', heette de wagen die inderdaad letterlijk een tram bevatte naast een fraaie verjaardagstaart. Dat alles -zoals het thema vroeg- overgoten met een heerlijke Nero-saus. Aan deze kar werd gesleuteld door Katia Botterman, Tom Coosemans, Karlien De Smet, David De Vits, Yasmine Desmedt, Kristel Overath, Barbara Prevost, Axelle Truyts, Veerle Vandersype, Veerle Verhaegen en Maxim Vanden Balck. Het zijn ook zij van wie we bijgaand fotomateriaal mochten lenen. Waarvoor dank overigens.


Interne keuken

Met de foto's willen we je even een blik gunnen in de interne keuken bij de opbouw van zo'n gevaarte. Zeg maar enige geschiedenis die meteen ook verklapt hoe de hele constructie vorm kreeg. Van bij enkele ontwerptekeningen en handleidingen voor de makers tot de algehele afwerking waarbij ook enig kaligrafisch werk kwam kijken. Van bij de aanvang der werken is meteen te zien hoe de de tram, het boek en de feesttaart in houten latwerk werden aangezet. Op dat moment heeft een mens nog geen notie van wat het uiteindelijke resultaat worden zal.

De wagen zat heel knap in balans, de onderdelen pasten als een puzzel en de decoratie was boordevol heerlijke details uitgewerkt. En niet zomaar vlug-vlug maar weloverwogen en met veel geduld en respect voor het geheel. Men voege daar dan nog een wervelende zwerm dansers aan toe en je wint op één been de Lichtstoet. En als die dansers daarenboven niet de eerste de beste zijn, is voor het overige zowat alles gezegd. We konden het echt niet laten om dat weerkerende item 'Lichtstoet' nog maar eens boven te halen en te bewieroken.

Sponsors, festivalcrew, deelnemers en gemeente moeten dit festivalonderdeel blijvend koesteren. Het maakt het artistieke onderscheid met alle grote en kleine druivenfeesten. Laat de lampjes wat ons betreft dus maar branden zo lang het kan.

480 weergaven0 opmerkingen
bottom of page