top of page

Licht op groen voor veiligere fietsroutes: 'We geven fietsers letterlijk een plaats op de rijbaan'TERVUREN - Onlangs keurde het schepencollege van Tervuren de subsidieaanvraag goed om fietsroutes van en naar scholen veiliger te maken. De uitvoering is gepland voor 2023. De schoolvervoerplannen legden enkele pijnpunten bloot op de trajecten van en naar school.

'Dankzij de subsidieoproep van Vlaanderen wordt het mogelijk om er een aantal aan te pakken', klinkjt het. 'Zo kunnen gemeenten een subsidie aanvragen voor projecten die de verkeersveiligheid van de schoolroutes verbeteren. Daarbij ligt de focus op ingrepen die het traject veiliger maken voor kwetsbare weggebruikers. De subsidie is gericht op snel uitvoerbare maatregelen zoals verkeerssignalisatie en kleine aanpassingen op de weg.'

Schepen van mobiliteit Bram Peters (GROEN +) legt uit: 'Deze maatregelen zijn concrete realisaties van het mobiliteitsplan en de schoolvervoerplannen. We geven fietsers letterlijk een plaats op de rijbaan. Op die manier streven we naar een beter evenwicht tussen de hoeveelheid pubfietssuggestiestroken lieke ruimte die dient voor personenwagens enerzijds en zwakke weggebruikers anderzijds.'


Fietssuggestiestroken

De eerste kandidaat is GBS Vossem voor de aanleg van fietssuggestiestroken in de Dorpsstraat en een fietsstraat in de Dorpsstraat tussen de Sint-Pauluslaan en Stationsstraat. De recente heraanleg van het voetwegje tussen Plintveld en de Boterstraat en de geplande verlenging van het Voerwegje zorgen samen met de fietssuggestiestroken en de fietsstraat voor verschillende, veiligere invalswegen naar de school. De scholencampus van het GO! omvat het Koninklijk Atheneum Tervuren, de basisschool KATtensprong en het kinderdagverblijf de KATjes. De campus is bereikbaar via twee invalswegen die allebei langs de H. Boulangerlaan lopen. Met een fietssuggestiestrook op de H. Boulangerlaan geven we alle fietsende leerlingen letterlijk een plaats op de weg.


Fietsstraat

De Brusselsesteenweg is een veelgebruikt traject door de schoolgaande jeugd op weg naar het Heilig Hartcollege, het KAT of naar hun lagere school in het centrum van Tervuren. Bovendien ligt de straat op een logische route in het verlengde van het autovrije park. Om dit traject veiliger te maken, is een fietsstraat voorzien in het smalle deel van de Brusselsesteenweg tussen de Markt en de Wijngaardstraat. Fietssuggestiestroken in het bredere deel van de Brusselsesteenweg tussen de Wijngaardstraat en de Tervurenlaan maken de plannen compleet.

Schepen van onderwijs Kristina Eyskens (CD&V) vat het zo samen: “Met deze initiatieven willen we de verkeersveiligheid rond de scholen zo goed en zo snel mogelijk verbeteren. Ouders moeten met een gerust hart hun kinderen met de fiets naar school kunnen laten gaan. Dankzij de medewerking van onze scholen en vele ouders zorgen we voor ingrepen op maat van de specifieke schoolomgeving.”
20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page