top of page

Lezing Patrick Deboosere: 'Lange leve de vergrijzing'HOEILAART - In de lezingenreeks 'De Uitdagingen' organiseert '5 voor 12' een infoavond rond vergrijzing met Patrick Deboosere (foto).

Deboosere doceert demografie aan de VUB en schreef een ophefmakend boek over de vergrijzing, met een opmerkelijke kijk op de problematiek. In “Lang Leve de Vergrijzing” verwijst hij het neoliberale adagium “ we leven langer, dus moeten we langer werken “ met flink onderbouwde argumenten naar de prullenmand.


'We zijn nog altijd dezelfde soort als onze voorouders waren. Eenmaal boven de 50 jaar, worden we nog altijd geconfronteerd met verouderingsprocessen, zelfs als we gezond zijn.', vertelde Deboosere in een interview in De Morgen. 'We krijgen problemen met namen onthouden, hebben een bril nodig om te lezen. Dat is een normaal verschijnsel. En we zijn er als mens in geslaagd om hulpmiddeltjes te vinden. We hebben in de zeventiende eeuw de bril uitgevonden. Er zijn vandaag ook knie- en heupprothesen die mensen in staat stellen langer mobiel te blijven. Maar we hebben die knie of heup op zich niet veranderd, we steken er enkel een stuk kunststof in. We zijn niet in staat om het lichaam te regenereren. Dus als je beseft dat een stijgende levensverwachting niet wil zeggen dat we ouder worden, maar wel dat meer mensen de kans hebben om oud worden, dan weet je dat een optrekking van de pensioenleeftijd vooral een deel van het welzijn dat er voorheen was weer afbreekt'. Een eye-opener voor al wie met de materie is begaan.


Di 11-oktober , 20 uur, GC Felix Sohie, Gemeenteplein Hoeilaart.

Lezing in de reeks “De Uitdagingen”.

Tickets: VVK/leden/online 4 euro - Kassa 5 euro (VVK aan de balie of via ticketshop)


30 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page