top of page

Legionella ontdekt bij steekproef op JSC Koldam
HOEILAART - Vorige dinsdag bleek de legionella-steekproef op de sport- en jeugdsite Koldam positief. Op regelmatige tijdstippen wordt een legionella-steekproef genomen op de verschillende sites van lokaal bestuur Hoeilaart. Vorige dinsdag bleek de test op de sport- en jeugdsite Koldam positief.

In afwachting van verder onderzoek naar de omvang van het probleem, is er onmiddellijk besloten om het stadswater op de site af te sluiten en de sport- en jeugdverenigingen op de hoogte te brengen. Het is sindsdien niet meer mogelijk om de douches te gebruiken in de gebouwen van zowel de voetbal- en tennisclub, als de sporthal. Er is ook geen drinkwater beschikbaar. Ook de huisartsenpraktijk De Doenders werd meteen ingelicht om eventuele gevallen van legionellabesmetting sneller te kunnen detecteren. Tot op heden zijn er geen besmettingen bekend.


Maatregelen

De voetbal- en tenniskantine werd ondertussen terug vrijgegeven omdat het water daar op een apart circuit stroomt dat negatief testte op legionella. Sinds woensdagmiddag is de omvang en de oorzaak van het probleem bekend en werden verdere maatregelen genomen.

Daarnaast zijn er tijdelijke wastafels geïnstalleerd om de handen te kunnen wassen. Dit gebeurt via een rechtstreekse aftakking van de toevoer van het stadswater en is dus volledig veilig te gebruiken. De aftakking zal ook gebruikt worden door Sportbar 1560 en jeugdhuis De Serre.

Komende woensdag 30 augustus gebeurt een thermische spoeling van het systeem om alle legionella te verwijderen van het water. Daarna zal een nieuwe steekproef genomen worden om te garanderen dat deze spoeling naar behoren gewerkt heeft. Uiterlijk donderdag 31 augustus zullen de douches alsook ander kraantjeswater in het gebouw van de voetbal- en tennisclub terug gebruikt mogen worden.


Spoeling

'Wanneer de douches en het kraantjeswater in de sporthal terug beschikbaar zullen zijn, weten we momenteel nog niet. Gezien de grotere omvang van de installatie moet een gespecialiseerde firma eerst een chemische spoeling uitvoeren. Zodra hier meer nieuws over is, informeren we de sportclubs', klinkt het. 'Om te vermijden dat dergelijke problemen zich in de toekomst opnieuw voordoen, worden er ook aanpassingen aan de installatie doorgevoerd. Dit om de oorzaken van de huidige besmetting weg te nemen. Deze aanpassingen zullen uitgevoerd zijn voordat het gebruik van het sanitair weer wordt vrijgegeven'.

56 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page