top of page

Later dan verwacht kunnen tijdelijk ontheemden uit Oekraïne naar nieuwe woonunits verhuizenHULDENBERG - Vanaf 1 september zouden alle Oekraïense oorlogsvluchtelingen die vandaag in Huldenberg verblijven terecht kunnen in zeven nieuwe tiny houses in wijk Priesterdelle. De tijdelijke en verplaatsbare wooneenheden kwamen er op vraag van het lokaal bestuur met medewerking van sociale huisvestingsmaatschappij Woontrots/Elk zijn Huis. Tot vandaag bleven de units onbewoond.

Ondertussen is het bijna twee jaar geleden dat Rusland Oekraïne aanviel. Het einde van het conflict is nog niet in zicht. Ongeveer 35.000 tijdelijk ontheemde Oekraïners verblijven in Vlaanderen. 'In Huldenberg vangen we 32 vluchtelingen, waarvan 7 kinderen op. De meeste mensen huren een huisje of appartement in Huldenberg, een tiental verblijft in de door Vlaanderen aangeboden huisvesting. Momenteel kreeg Huldenberg hierdoor 7 units voor deze opvang', liet burgemeester Danny Vangoidtsenhoven (Open Vld) weten.


Huurgeld

'Het liep niet allemaal van een leien dakje, want we zijn al bijna een jaar in overleg om de units in gebruik te nemen', vertelt Vangoidtsenhoven. 'Uiteindelijk zijn we zover en kunnen de mensen vanuit onze woning in Sint-Agatha-Rode en vanuit de oude pastorij te Neerijse verhuizen naar Priesterberg, waar de 7 units geïnstalleerd werden. We nemen er onmiddellijk 5 in gebruik en 2 worden er gereserveerd voor mensen met medische noden, gezien onze ligging dicht bij het universitair ziekenhuis van Leuven. Voor deze 7 units wordt eveneens huurgeld betaald. Naast de huisvesting worden hier ook initiatieven genomen om deze mensen te integreren in onze gemeenschap. De meesten zijn aan het werk, alle kinderen lopen hier school en spreken al vlotjes Nederlands.'

Eenmaal de verhuis achter de rug wordt de pastorie te Neerijse ingenomen door de plaatselijke afdeling van de muziekschool die er haar Jazzklas installeert. Het gebouw in Sint-Agatha-Rode is ondertussen verkocht.


Foto's © Michel Van Mullem49 weergaven0 opmerkingen
bottom of page