top of page

Kris Vanderstraeten, groot artiest in kleine grafisch ogende creaties



HOEILAART - Percussionist Kris Vanderstraeten, één van de absolute iconen van de Belgische improvisatie blijkt ook een bijzonder tekenaar te zijn. In zaal Molenberg van het Gemeenschapscentrum Felix Sohie hangt momenteel een reeks fraaie aan jazz gelinkte zwart/wit tekeningen. Een bezoekje zal je overtuigen van het feit dat Vanderstraeten een talentvol kunstenaar is.

'25 jaar jazztekeningen door Kris Vanderstraeten' heet de charmante expositie en inderdaad, al 25 jaar tekent hij de affiches voor Jazzzolder in Mechelen en is er bovendien de muzikale theatervoorstelling Anything goes, gebaseerd op de tekeningen van zijn hand. Afgelopen donderdag waren we present op de vernissage van de expositie gevolgd door vernoemde produktie waarover we het elders op Pitnieuws hebben. Met '25 jaar jazztekeningen' pakten Serreklanken en Jazz met Pit weerom groot uit in het gemeenschapscentrum. Niet in kwaniteit maar in kwaliteit. Deze keer ook met erg toegankelijk en boeiend werk bovendien. Het 'tekende' dat ook eenvoudige creaties door die eenvoud zo aantrekkelijk en licht verteerbaar zijn. Het getoonde is zowel functionele grafiek als levende kunst, heeft een hoog kartoengehalte en kan zelfs als logokunst fungeren. De tekeningen in eenvoudige lijn werden uit zwart papier geknipt en op blank papier gekleefd. Vanderstraeten gaf tekst en uitleg op de vernissage en zorgde er bijna voor dat er een nieuw kunstwerkje voor onze ogen ontstond.



Heel bescheiden vertelde Vanderstraeten hoe hij te werk gaat. Hoe eenvoudig het ogenschijnlijk is. De tekeningen zijn echter zo vernuft dat het hier helemaal niet gaat om simpel of alledaags knip- en plakwerk. Integendeel. Als een Van Immerseel in volle glorie weet Vanderstraeten zijn creaties vorm te geven, te bezielen. Klein formaat, zwart en wit en heel uitzonderlijk wat kleur. En toch blijkt het van alle tijden te zijn. Te kunnen functioneren en te communiceren en je diep te raken.


'25 jaar jazztekeningen door Kris Vanderstraeten', gezien op donderdag 7 maart 2024 in zaal Molenberg, GC Felix Sohie, Gemeenteplein Hoeilaart. Nog vandaag en morgen van 10 tot 16 uur. Gratis toegang.

★★★★☆

Foto's © Michel Van Mullem















178 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page