top of page

Koninklijke Heemkundige Kring Het Glazen Dorp trekt laden en kasten open

Bijgewerkt op: 21 nov.HOEILAART - Nog tot en met 26 november kan je in zaal Molenberg van GC Felix Sohie terecht voor de tentoonstelling 'Hoeilaartse (kunst)schatten, bewaard, beschermd!'. Het is een initiatief van de Koninklijke Heemkundige Kring Het Glazen Dorp onder de deskundige leiding van Michel Erkens (foto boven).

Eerste vaststelling: zaal Molenberg is te krap voor zoveel schoons uit een ver en minder ver verleden. De Kring wil echter voluit laten zien wat het zoal in huis heeft. Tenslotte kom je daar niet elk jaar mee naar buiten. En als er eens iets het zonlicht ziet gaat het om een verworven document, een reeks documenten of foto's, een schilderij... als het maar met Hoeilaart kan worden gelinkt. En da's een hele hoop. Evident, want zo'n archief behelst het dagelijks leven, de feesten, het onderwijs, de landschappen en verdwenen patrimonium.


Kalender

Vele van die zaken zijn enkel nog in dat archief te zien of te raadplegen. Er ging nogal wat verloren, er werd wel eens iets niet zorgvuldig bewaard. In zaal Molenberg wordt een boeiend beeld opgehangen van wat zo'n archief behelst. Hoe zorgvuldig men omspringt met een vaandel, hoe zoveel schilderijen verdwenen plekjes terug oproepen. Twaalf van die schilderijen sieren ook de kalender 2024 van de Heemkundige Kring. Je kan die aan tien euro verkrijgen op de expositie alsook in het Gemeenschapscentrum. Over enkele jaren zal die wellicht op zijn beurt deel uitmaken van dat intussen roemruchte archief.


'Hoeilaartse (kunst)schatten, bewaard, beschermd!' nog tot 26 november in GC Felix Sohie in Hoeilaart.

★★★☆☆


Foto's en repro's Michel Van Mullem


Sohie Albert (1873-1923) Binnenplein van een hoeve

Anoniem. Eugénie de Man d'Attenrode


Biesemans Emile (1919-1996). Zicht op de kerk (1970)


Ophalvens Willy (1938-2021). Felix Sohie, zijn serres, zijn druiven.79 weergaven0 opmerkingen
bottom of page