top of page

Klimaatbende opgestart om CO2 te verlagen

Bijgewerkt op: 28 sep. 2022TERVUREN - In Tervuren werd het startschot gegeven voor een klimaattraject met leerlingen van het 5de leerjaar met als doel de CO2 uitstoot te verminderen. De burgemeester en schepenen deden meteen een oproep om lid te worden van de 'klimaatbende'.

Leerlingen uit het vijfde leerjaar van de gemeentelijke basisscholen van Tervuren, Vossem, Moorsel, de Kattensprong en de Sint-Annaschool gingen alvast de uitdaging aan. Zij vormen samen met de leerkrachten, MOS (Milieuzorg Op School) en de gemeente de pas opgerichte klimaatbende.

De leerlingen startten met enkele leuke klimaatopdrachten rond het gemeentehuis: speelse opdrachten om kennis te maken met fossiele en hernieuwbare energiebronnen, CO2 klimaatopwarming en broeikaseffect, het gevolg van energieverspilling enzomeer.


Energiekoffer

'Straks gaan ze aan de slag in hun eigen school. Daar leren ze met educatieve ondersteuning en informatie van MOS hoe ze echt kunnen helpen om de klimaatopwarming te beperken', klinkt het. 'Zo gaan ze zelf op onderzoek uit en maken ze bijvoorbeeld gebruik van een “energiekoffer”. Bovendien maken ze andere leerlingen warm voor hun doel: minder CO2 uitstoten. Naast sensibilisering moet de bende dus ook zelf acties bedenken. Op die manier worden de leerlingen aangezet tot duurzaam denken en handelen met een kritische geest'.


Speels

Burgemeester Marc Charlier (N-VA) vindt alvast dat deze ludieke aanpak werkt: 'Met de klimaatbende willen we kinderen bewust maken van de impact van het menselijk handelen op het klimaat. Op een speelse manier krijgen ze de kans om te leren en mee te werken aan de lokale CO2-reductie en aan het inperken van de gevolgen van de klimaatverandering op hun toekomst.'

Kristina Eyskens (CD&V), schepen van onderwijs, is ook overtuigd : 'De klimaatbende is een mooi initiatief om alle basisscholen van Tervuren te mobiliseren rond het klimaat. Er was een enthousiaste sfeer bij de leerlingen en hun leerkrachten. Het is belangrijk dat we leerlingen motiveren om mee na te denken over maatschappelijke uitdagingen, zoals de klimaatverandering.'

Bram Peters (GROEN+), schepen van milieu is erg blij: 'Met deze 5e editie is de klimaatbende stilaan een traditie aan het worden voor de Tervuurse leerlingen. Het is fijn om te zien dat dit initiatief dat ik

opstartte in 2018 duurzaam is geworden'.

Zo'n klimaatbende kan enig soelaas bieden al kan je je ook afvragen waarom kinderen vaak via allerhande acties moeten 'opdraaien' voor de nonchalante houding van 'grote mensen' tegenover het milieu in het verleden. Zelfs tot op vandaag zie je nogal wat kinderen individueel naar school brengen in peperdure en vervuilende terreinwagens.


17 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page