top of page

'King Kongs Dochters', het huzarenstuk van Reintje na corona

Bijgewerkt op: 22 feb. 2022

'HOEILAART - Afgelopen week mocht Toneelgroep Reintje eindelijk nog eens op de planken van Sohie. Het deed dat met 'King Kongs Dochters' van de Duitse Theresia Walser in een regie van Peter Decoodt. In de bijna twee uren durende voorstelling kreeg het publiek een inkijk in het dagelijks leven in een woonzorgcentrum. Walser laat vooral drie verpleegsters het hoge woord voeren en dat is erg vaak rauw en beklemmend.

Theresia Walser ging zelf poolshoogte nemen in zo'n centrum en brouwde een hilarisch toneelwerk dat als een röntgenfoto inkijk geeft in het dagelijks leven van de demente bewoners. Als King Kong Dochters gaan de verpleegsters Berta, Carla en Meggie de patiënten omturnen tot Hollywoodsterren als Greta Garbo, Mae West of Clark Gable en hen op de sterfdag van hun idool het hoekje om helpen. Het levert amusante scènes op en niet in het minst omdat Reintje en Peter Docoodt een flinke blik Hoeilaarts dialect opentrekken zodat je je op sommige momenten in een doldwaze komedie waant al is het dat geenzins. Of je dan op het verkeerde been gezet wordt ? Ach, een beetje couleur locale moet kunnen, zal men hebben gedacht. En laten we het ook als een toegeving aan het publiek beschouwen al vonden we dat niet echt nodig. Het verdere verloop doet je het lachen zelfs bijna verleren omdat het stuk onmiskenbaar een heel donker kantje bevat; sanitaire stops spelen zich realistisch voor je ogen af terwijl enig onkies taalgebruik de kop opsteekt. En al neemt het stuk her en der enige vaart, toch kan je je niet van de indruk ontdoen dat sommige monologen en dialogen onneindig worden uitgesponnen daar waar het niet steeds zoveel tekst en uitleg vergt. Misschien hadden enige stiltes de toeschouwer aan bezinningsmomenten geholpen of tot mogelijke overpeinzingen kunnen uitnodigen.


Overtuiging

'King Kongs Dochters' is en blijft een waar huzarenstuk. Reintje legde de lat meteen na een lang oponthoud heel erg hoog. Zelfs de cast werd in al de tijd helemaal onderste boven gehaald. Sommige spelers hebben op vrij korte tijd een berg niet alledaagse tekst moeten opslaan. Al zijn we zo goed als overtuigd dat Jessy De Frenne als mevrouw Greet al veel eerder met verve en zoveel overtuiging verleidingsscènes ten beste gaf. Dat Reintje helemaal terug is na de lange pandemie kon ons al bij al nog het meest verblijden. MVM (Foto's MVM)

6 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page