TERVUREN - Dit jaar reikt de Vlaamse overheid voor de achtste keer een Onroerenderfgoedprijs uit. De laureaten van 2023 zijn de Kasteelhoeve bij Kasteel Forreist in Brugge, de woning Leclercq-Vandamme in Leuven en de kapel Robiano in Tervuren.
Ze maken alle drie nog kans om de Onroerenderfgoedprijs 2023 te winnen. Heb je een favoriet? Dan kan je vanaf nu stemmen voor de publieksprijs. Op 6 oktober 2023 wordt de winnaar bekend gemaakt. Met de Onroerenderfgoedprijs wil de Vlaamse overheid bijzondere erfgoedprojecten in de kijker plaatsen. Dit jaar ligt de nadruk op erfgoed dat meestal publiek toegankelijk is. Achtendertig projecten kandideerden voor de titel, verspreid over heel Vlaanderen.
Eclectisch
Het gebeurt niet elke dag dat een Amerikaanse softwareontwikkelaar als mecenas optreedt en in Vlaams erfgoed investeert. NV SAS Institute, met aan het hoofd een echte erfgoedliefhebber, deed dat. In 1994 kocht het bedrijf het kasteeldomein van Robiano in Tervuren en vestigde haar kantoren in het eclectische kasteel. Destijds was er geen budget over om ook de kapel te restaureren, maar het bedrijf maakte de belofte aan zichzelf dit op termijn aan te pakken. Deze belofte maakte het bedrijf dan ook waar. In 2009 kregen de plannen voor de restauratie van de kapel vorm. Op dat moment was de toren boven op de kapel niet meer origineel en waren de binnenmuren overschilderd met opzichtelijke gele en oranje latexverf. Er werd onderzoek gedaan naar de geschiedenis van de plek en de toevallige vondst van een postkaart toonde de oorspronkelijke grandeur van het interieur: de kapel bleek rijkelijk uitgewerkt door meesters in hun vak, zowel de beschilderde muren als de glasramen spraken tot de verbeelding.
Muurschilderingen
De facility manager van NV SAS Institute nam de coördinatie van het project in handen. Zij zag gauw in dat deskundigheid uitermate belangrijk was voor deze werf en stelde een team samen van deskundigen en lokale kunsthistorici, ambachtslieden en restauratietechnici. Ze trad zelf op als verbindende factor tussen als deze specialisten.In de eerste fase kwam de buitenkant van de kapel aan bod. Het dak werd gerestaureerd. De toren werd gereconstrueerd en de gevel, met verschillende bas-reliëfs, werd geconserveerd. In een volgende fase was het interieur aan de orde. De originele muurschilderingen werden blootgelegd en gerestaureerd. Ook de glasramen werden minutieus hersteld. De kapel is vandaag een kleurrijke, authentieke multifunctionele ontvangstruimte en te bezoeken op de eerstvolgende Monumentendag op 10 september 2023.
Comments