DUISBURG - De jongeren van Tussenin-Ranonkel verbouwden afgelopen weekend Pachthof Stroykens tot Shakespeareaanse toneeltempel. Hilde De Baerdemaeker, bekend van theater en TV, liet een horde jonge acteurs en actrices los op de klassieker der klassiekers: 'Romeo & Julia' van William Shakespeare. Het werd, ondanks de moeilijkheidsgraad, een aangename kijk- en luisterervaring.
'Romeo + Julia' wordt bestempeld als het bekendste en meest romantische liefdesverhaal aller tijden. 'Deze twee jonge mensen werden het symbool voor alle liefdes die niet mogen zijn, omwille van een verschillende cultuur, ras of godsdienst', klinkt het. 'Omwille van leeftijd of gender. Omdat de ene studeert en de ander niet, de ene rijk is en de ander niet. Omwille van rang en stand, taal of nationaliteit. Nog steeds, ook vandaag', klinkt het. En het gaat om een tragedie. Ook dat nog. Het aardse bestaan loopt vaak gebukt onder weinig apetijtelijke gebeurtenissen en verhalen. Nog steeds. Dat maakt de thematiek zo actueel. Wellicht ook voor de jongeren die afgelopen weekend met zoveel overgave in hun personage stapten. En dat de Victoriaanse look werd doorkruist door oversized outfit geeft het tijdloze aan. En het werkte bovendien. Het verhaal is genoegzaam bekend. Rest dan wat een theatergroep anno vandaag er mee uitricht. Het behouden van de taal van destijds is een pure uitdaging. Hoe krijgen onze mini-acteurs in godsnaam zo'n tekst gebekt? Soms klinkt dat inderdaad wereldvreemd. Is niet alles verstaanbaar omdat er te snel of gehaast wordt gepraat alsof ze diezelfde dag nog zoveel hebben te doen. In sommige gevallen lijkt het dan weer gewoon en meer aanvaardbaar. De jonge stemmen zijn vaak nog niet gerijpt, dragen nog niet zoals ze zouden moeten dragen.
Dialectisch
Dergelijke slordigheidjes manifesteren zich ook in de houding der personages, in het opkomen en afgaan. Er wordt soms onnodig gehold. Toch moet gezegd dat we getuige waren van een goed zittend geheel met her en der een uitschieter qua amateursprestatie. Het zal De Baerdemaker bloed, zweet en tranen hebben gekost al moeten we eerlijk zijn en erkennen dat ze de regie met zichtbare voldoening volbracht en deze jeugdtheaterproduktie met alle plezier op zich nam. Dat was tenminste onze ervaring bij haar korte slotwoordje. En of er gelachen mocht worden bij deze tragedie? Jawel. Tussen al het theatergeweld liep ene opvoedster/nanni van Julia, rol van Sam Van Huyck. Iemand om in de gaten te houden want in haar schuilt bijna een heuse actrice. Het kon natuurlijk aan haar soms hilarische dialectische inbreng te danken zijn al heeft de betrokkene flink wat humoristisch talent in huis door haar zegging, houding en uitstraling. Na een paar rake tussenkomsten zat het publiek duidelijk te hopen dat ze gauw terug op de planken zou verschijnen. Na de pauze liep het, zoals genoegzaam bekend, met de hoofdrollen niet zo best af en neemt de nanni gas terug. En ook dat kan ze. Om af te ronden een woord van lof voor de algehele aankleding die voor een aparte en vaak rake sfeer zorgde. Zowel grime als kostuums waren erg treffend. Net als de voorstelling an sich overigens.
'Romeo & Julia' door Jeugdtheater Ranonkel, gezien op vrijdag 17 november 2023 in Pachthof Stroykens, Duisburg, Tervuren
★★★☆☆
Foto's © Michel Van Mullem
Comments