top of page
Foto van schrijverMichel Van Mullem

Inclusieve speeltuin Sloesveld intussen eerder slijkveld



HOEILAART - Woensdag opent het gemeentebestuur een gloednieuwe speeltuin. 't Is te zeggen, de speeltuin was er al. Alleen is die voortaan ook geschikt gemaakt voor kinderen met een handicap. Dus ook kleintjes in een rolstoel bijvoorbeeld. Door de hevige regenval kan je er nu al met je rolstoel niet doorheen.

'In de wijk Sloesveld komt er een nieuwe inclusieve speeltuin. Naast het bestaande speeltuig en de voetbaldoelen, worden er een vogelnestschommel, speelhuisje, draaimolen en zandspeeltafel geplaatst. Voor de realisatie van dit project kreeg de gemeente subsidies van de provincie Vlaams-Brabant', liet de gemeente weten. Een initiatief dat enkel kan worden toegejuigd maar misschien in het minst door de jonge bezoeker zelf, laat staan door de begeleidende ouder, broer of zus of opvoeder. Sloesveld verdandert immers sinds mensenheugenis in een moeras van zodra het hevig regent en soms lang daarna. Kortom, de toegankelijkheid laat dan te wense n over. En laat dat nou net het uitgangspunt van zo'n inclusieve speeltuin zijn. En ja, elke speeltuin zou voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Sloesveld mag dan met enige fierheid de eerste inclusieve zijn, het initiatief komt rijkelijk laat. Zelfs de inplanting is ver weg van het centrum want daar is intussen voorziening voor kinderen die over al hun mogelijkheden beschikken. Sloesveld had ook een skatepark kunnen zijn, maar dat wordt straks weer in het grootse sportcentrum ingepland.


Samenspeeltuin

'Veel speeltuinen hebben fysieke barrières waardoor je er niet kan spelen als je bijvoorbeeld in een rolstoel zit', lezen we in een brochure van een toestellenleverancier. 'Denk aan ondergronden van zand of een grote rand om de zandbak. Dat betekent dat je niet samen met je vriendjes kan spelen'. Meteen gewoon voorzien die handel en kinderen kunnen altijd en overal met om het even welk vriendje uit de bol gaan. 'Een samenspeeltuin is een inclusieve speeltuin', klinkt het als een waarheid als een koe. 'Maar een samenspeeltuin gaat over meer dan alleen er kunnen komen met een rolstoel. Er zijn veel verschillende kinderen met verschillende beperkingen. Wat voor de één een leuke uitdaging is, is voor de ander een onneembare hindernis.De traditionele speeltoestellen voldoen niet aan de speelwensen van deze kinderen. Daarom worden samenspeeltuinen én speelobjecten bedacht, zodat iedereen weer samen kan spelen'. Dat is al een poos zo al duurt het bij ons vaak erg lang voor de euro valt'.





Diversiteit

Voormalig Vlaams minister van Gelijke Kansen, Bart Somers (Open VLD) zei daarover enkele maanden geleden nog: 'Speeltuinen zijn een onderdeel van de publieke ruimte en moeten geschikt zijn voor een zo groot mogelijke diversiteit aan mensen. Wat goed is voor mensen met een handicap, is goed voor iedereen. En dat geldt zeker voor speeltuinen. Een inclusieve speeltuin is simpelweg een hele leuke speeltuin. Zowel voor kinderen met als kinderen zonder handicap.' Of dat intussen in Mechelen zo is, konden we nog niet achterhalen. Al bij al gaat volgende week woensdag die in Hoeilaart open. Neem dus gerust je rolstoelvriendje mee maar vooral een paar stevige laarzen.


Foto's © Michel Van Mullem

















46 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page