top of page

Huldenbergenaars kregen valse mails in hun box



HULDENBERG - 'De afgelopen dagen kregen we opnieuw verschillende meldingen van inwoners over valse e-mailberichten die circuleren', laat de gemeente Huldenberg weten.

'Zo signaleerde een lokale handelaar ons een valse brief die hij in zijn mailbox ontving van het incassobureau GGN(dit is een externe link) van wie de naam al vaker is misbruikt door internetcriminelen. Er circuleren ook valse e-mails waarbij de naam van onze burgemeester wordt misbruikt', klinkt het. Verschillende Vlaams-Brabantse burgemeesters zijn zo al ‘gespoofd’. Dit wil zeggen dat er mails zijn uitgestuurd die lijken te komen van het mailadres van de burgemeester. In het vakje ‘Van’ zie je dan de naam van de burgemeester, maar als je kijkt naar het mailadres waarvan de mail effectief gestuurd is, dan is dit een heel ander mailadres.


'Zo lang je als ontvanger niet ingaat op het verzoek in de mail, is er niets aan de hand', luidt het geruststellend. 'De mailbox van de burgemeester werd namelijk niet gehackt. Als je antwoordt op deze mail, zal de fraudeur verder proberen om geld van je te ontfutselen. Criminelen hengelen naar uw codes, beveiligingsinformatie of persoonsgegevens om die te misbruiken. Dat heet phishing. Het gaat vaak via e-mail, maar gebeurt ook telefonisch, met brieven en sms’jes. De oplichters doen zich vaak voor als een bedrijf dat je vertrouwt, bijvoorbeeld je bank. Dat heet spoofing. Een advies: ga niet in op dergelijke vreemde verzoeken. En check ook altijd heel goed het uitgebreide e-mailadres en ga na of dat correct is.


Meer tips: https://www.safeonweb.be(dit is een externe link) Ben je het slachtoffer van valse berichten via e-mail, telefoon of sms? Dan kan je dat ook aangeven aan bij het Belgische Meldpunt. Meer info: https://meldpunt.belgie.be/meldpunt/(dit is een externe link).


(Foto Michel Van Mullem)

59 weergaven0 opmerkingen
bottom of page