top of page

Huldenberg ondersteunt bevolkingsonderzoek via mammomobielHULDENBERG/SINT-AGATHA-RODE - Vanaf donderdag 15 juni tot en met vrijdag 28 juni staat de mammobiel in Huldenberg. Eerst een week op de parking van De Kronkel dan een week aan de plataan in Sint-Agatha-Rode.

De mammobiel is een bus die speciaal ontworpen is voor het maken van een mammografie (röntgenfoto van de borsten). Vrouwen van 50 tot en met 69 kunnen er gratis terecht: op uitnodiging of met een voorschrift van je huisarts. Huldenberg ondersteunt dit bevolkingsonderzoek door de mammobiel om de twee jaar halt te laten houden in de gemeente. Van donderdag 15 juni tot en met donderdag 22 juni staat de mobiel op parking De Kronkel (’t Pijlijser), Gemeenteplein 2 in Huldenberg. Van vrijdag 23 juni tot en met vrijdag 28 juni aan de plataan, hoek Leuvensebaan en Sint-Agathastraat in Sint-Agatha-Rode


Uitnodigingsbief

Je kan op twee manieren deelnemen: met de uitnodigingsbrief die je thuis ontvangt of met een voorschrift van je (huis)arts. Het onderzoek is volledig gratis als je bij een Belgisch ziekenfonds bent aangesloten. Je betaalt dus ook geen remgeld. Je ontvangt een uitnodigingsbrief van het Centrum voor Kankeropsporing (CvKO) als je de voorbije 2 jaar geen screeningsmammografie liet nemen. Die uitnodiging geldt als voorschrift voor een screeningsmammografie. De brief stelt je meteen ook een dag en uur voor een afspraak in de mammobiel voor. Handig, maar je kunt die afspraak uiteraard altijd wijzigen. Je beslist daarenboven zelf of je deelneemt of niet. Informeer je goed. Dan weet je wat het onderzoek inhoudt en wat de bedoeling ervan is.


Screeningsmammografie

In juni 2001 startte de Vlaamse overheid met een bevolkingsonderzoek Borstkanker. Het onderzoek spoort alle vrouwen van 50 tot en met 69 jaar aan om elke twee jaar een screeningsmammografie te laten nemen. Een screeningsmammografie kan afwijkingen in je borsten vroegtijdig opsporen, lang voordat je er zelf iets van merkt. Als borstkanker tijdig wordt ontdekt, is de kans op een succesvolle behandeling en genezing groter. Ook jonge vrouwen kunnen borstkanker krijgen. Maar het risico is veel kleiner. Ruim drie kwart van alle borstkankers komt voor bij vrouwen die ouder zijn dan 50.


Heb je vragen? Surf naar www.bevolkingsonderzoek.be (dit is een externe link) of bel het Centrum voor Kankeropsporing op het gratis nummer 0800 60 160 (elke werkdag van 9 tot 12 en van 13 tot 16 uur).

12 weergaven0 opmerkingen
bottom of page