top of page

Huldenberg heeft nieuwe bib met huiskamergevoel op het Gemeenteplein

Bijgewerkt op: 27 jan. 2022

HULDENBERG - Zaterdag opende de nieuwe bib zonder toeters of bellen. Daar zit corona wellicht voor iets tussen. Zelfs het feestelijke openingsweekend dat begin februari op de agenda stond, werd geschrapt. Niet getreurd: de gloednieuwe bib is er en voortaan toch toegankelijk aan het Gemeenteplein. Het geheel oogt strak maar vooral erg functioneel en overzichtelijk.


'Met de verhuis van Neerijse naar het Gemeenteplein verandert er veel', klinkt het. 'Zo worden de openingsuren fors verruimd en wil de bib op de nieuwe locatie uitgroeien tot een ontmoetingsplek waar mensen binnenwandelen en zich thuis voelen'. Dat 'zomaar' binnenwandelen zal misschien wat verhinderd worden door de enigszins ongelukkige toegang. Het adres luidt 'Gemeenteplein 3' al sta je daar voor gesloten glazen deuren. De eigenlijke ingang situeert zich achter het gebouw dat verder ook appartementen bevat. De bib neemt de gehele gelijkvloerse verdieping in die je -zoals net verklapt- enkel via een omweg bereikt. Architectonisch geen grote onderscheiding. Eens binnen word je evenwel verrast door eenvoudige functionaliteit. Geen schreeuwerige kleuren noch storende poeha of ander afleidende elementen. Het boek staat er echt centraal en de uitnodigende voorleeslocatie is een pareltje. Dat geldt evenzeer voor de erg knappe voorleeszetel en de kiwi-zitkussens waar we meteen voor vielen


Zichtbaarder

'Vanaf de opening voor het publiek zit er meteen een goede flow in', laat bibliothecaris Jan Peeters weten. 'Er is altijd iets te doen. Zo konden kinderen de nieuwe bib vanaf dag 1 verkennen met Stinkhond, het personage uit de populaire kinderboekenreeks. Kleinere activiteiten zoals voorleesmomenten kunnen zeker in de nieuwe bib zelf. Maar door de centrale ligging vlakbij het gemeentehuis, cultuurzaal Den Elzas en lokaal dienstencentrum ’t Pijlijser krijgen we het nu veel makkelijker voor elkaar om activiteiten op poten te zetten. We zijn ook stukken zichtbaarder voor de scholen en verenigingen én ook de eigen collega’s. Zo worden onze vrijetijdsdiensten door de nabijheid nog makkelijker aanspreekbare partners. We gaan zeker samen op zoek naar gedeelde draagvlakken en activiteiten. We verwachten veel van die wisselwerking waar de bib een meerwaarde kan zijn en omgekeerd'.

In tegenstelling tot de omliggende druivengemeenten liggen de vrijetijds- en cultuurdiensten in Huldenberg in zekere mate verspreid over het centrum. Een troef is natuurlijk de uitgebreide parkeergelegenheid en het feit dat alles op loopafstand bereikbaar is. Het zal de bib zeker niet beletten grensoverschrijdend aan de slag te gaan en zelf een hoop activiteiten op poten te zetten. Bibliotheekmedewerker Elke Veltens daarover: 'Met de Jeugdboekenmaand, Schat van Vlieg en de Junior Journalist-wedstrijd richten we ons speciaal op de jeugd. Voor corona hadden we ook een goede cadans te pakken om workshops te organiseren en daar zetten we in de toekomst nog meer op in. Maar we organiseren ook activiteiten voor volwassenen zoals De Schrijfwijzen, in samenwerking met de andere gemeenten van de Druivenstreek. Ook voor volwassenen mikken we op een ruimer aanbod met lezingen, boekvoorstellingen, enzovoort.'


Huiskamergevoel

Een bib moet laagdrempelig zijn en de bezoeker een thuisgevoel geven. Bij de jeugdboeken liggen zitzakken en zijn er plekjes waar jongeren wat kunnen hangen of zich met een boek wegsteken”, zegt Jan Peeters. 'Bij de volwassenen is het voorlopig nog wat zakelijker met tafels en stoelen, maar ook daar gaan we in de toekomst verder om het huiskamergevoel te creëren zodat de bib voor iedereen meer en meer een gezellige ruimte wordt. We gaan onze openingsuren ook uitbreiden zodat mensen veel meer de gelegenheid hebben om binnen te springen en een krant of een tijdschrift te lezen.' Nog melden dat de nieuwe locatie de bibliotheek en haar dienstverlening toegankelijker maakt en een stuk makkelijker bereikbaar voor al onze inwoners vooral door de centrale ligging. 'Met een ruimer aanbod blijft het bibliotheekteam inzetten op levenslang leren voor iedereen in een aangename en moderne omgeving', klinkt het nog. 'Op die manier werken we als lokaal bestuur verder aan het in praktijk brengen van ons engagement voor de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties'.

Meer info: https://huldenberg.bibliotheek.be/

Openingsuren bib:

Maandag: 17:00 uur tot 19:00 uur.

Dinsdag: 10:00 uur tot 12:00 uur en 15:00 uur tot 18:00 uur.

Woensdag: 12:00 uur tot 16:00 uur.

Donderdag: 10:00 uur tot 12:00 uur en 15:00 uur tot 18:00 uur.

Zaterdag: 10:00 uur tot 13:00 uur

17 weergaven0 opmerkingen
bottom of page