
TERVUREN - De publieksprijs is voor de huiskapel Robiano in Tervuren, die deel uitmaakt van het Amerikaanse softwarebedrijf SAS Institute. Vlaams minister van onroerend erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) op zijn beurt heeft de jaarlijkse Onroerenderfgoedprijs uitgereikt aan de kasteelhoeve Forreist in Brugge.
De onroerenderfgoedprijs, vroeger bekend onder de naam Monumentenprijs ging dit jaar naar een privéprojecten. Winnaar werd de kasteelhoeve Forreist in Brugge, een gebouwencomplex uit het begin van de 19e eeuw, met bijzondere Egyptische details. In tervuren werd het ook even spannend voor huiskapel Robiano want na een grondige restauratie was de voormalige parel in ere hersteld. Dan maar de publieksprijs zullen ze er hebben gedacht nadat de uitslagen bekend werden. De huiskapel Robiano in Tervuren maakt deel uit van het Amerikaanse softwarebedrijf SAS Institute. Dat project rijfde 38 procent van de stemmen van het publiek binnen. Er waren drie finalisten voor de Onroerenderfgoedprijs. De derde kandidaat was de jarenzestigwoning Leclercq-Vandamme van architect Willy Van Der Meeren in Leuven. Alledrie krijgen ze 2.500 euro; de winnaar nog eens 12.500 euro extra. Een eervolle vermelding is er voor Janiek De Gryse van Ruben Willaert nv, projectleidster van de archeologische opgraving in de Sint-Baafskathedraal in Gent.
Postkaart
De laureaten van de Onroerenderfgoedprijs 2023 waren de Kasteelhoeve bij Kasteel Forreist in Brugge, de woning Leclercq-Vandamme in Leuven en de kapel Robiano in Tervuren. Met de Onroerenderfgoedprijs wil de Vlaamse overheid bijzondere erfgoedprojecten in de kijker plaatsen. Dit jaar ligt de nadruk op erfgoed dat meestal publiek toegankelijk is. Achtendertig projecten kandideerden voor de titel, verspreid over heel Vlaanderen.
Dankzij een gevonden postkaart werd de oorspronkelijke Robianokapel herontdekt. Doorheen de jaren was het schitterende interieur met gele en oranje latexverf bedekt. Die werd zorgvuldig verwijderd zodat de kapel zijn grandeur herwon. Men merkte ook dat het torentje op de kapel helemaal niet meer leek op het oorspronkelijke en ook dat werd aangepakt door het te vervangen door een nieuwe, trouwe kopie. De Amerikaanse softwareontwikkelaar trad op als mecenas van het project.


Comments