top of page

Hoe Theatergezelschap BisArt het publiek hopeloos in verwarring bracht

Bijgewerkt op: 3 dec. 2023HULDENBERG - Liefhebbers van blijspelen kwamen de laatste weken meer dan aan hun trekken. Na 'Stilte aub' (Tros, Overijse) en 'Taxi, taxi (Jonge Druivelaar, Hoeilaart), volgde de afgelopen twee weekends 'Verwarringen' door Theatergezelschap BisArt (Huldenberg). Jan Vanderstraeten regisseerde drie van de vijf eenakters uit deze productie die het publiek weerom een spiegel voorhield en vooral de lachers op sleeptouw nam.

'Verwarringen' komt uit het toneeloeuvre van de Britse blijspelauteur Alan Ayckbourn (°1939), één van de succesvolste toneelschrijvers van de twintigste eeuw. De man schreef meer dan zestig toneelstukken en zijn werk is in meer dan veertig talen opgevoerd door zowel amateurs als professionals. Hij is vooral bekend om zijn komedies. Daarin zet hij voornamelijk relaties, huwelijken en de onderlinge spanningen tussen partners centraal. Alles wat daarbij kan misgaan, bracht hij met brio voor het voetlicht. In 'Verwarringen' (1974) is dat niet anders. Regisseur Vanderstraeten en Theater BisArt hebben er maanden aan gerepeteerd en niet enkel de moeilijkheidsgraad van het genre beet hen af en toe in de kuiten, ook het feit dat het om oorspronkelijk Brits theater gaat. De Britse zegging en speelwijze is zo specifiek dat het geen klein bier is om de oorspronkelijke eenakters uit 'Confusions' zomaar eventjes uit de mouw te schudden. Een handvol Vlaamse amateurspelers kneed je niet in een handomdraai tot voleerde English actors. En daar knelde soms het schoentje;want ander tempo en dito ritme om dan nog te zwijgen over het o zo typische toontje dat op Engelse planken ten gehore wordt gebracht.


Eenakters

En of BisArt er dan zo weinig van bakte? Dat hebt u ons niet horen zeggen. Trouwens, 'Het Reuzenrad' van vorig jaar in gedachte had ons de geruststellende gedachte bezorgd dat daar in Huldenberg flink toneel werd gespeeld en dat BisArt aardig wat talent in huis had. 'Verwarringen' was dus ook weer puik theater, zij het dan van een ander kaliber alleen al omdat het hier om het aaneenrijgen van eenakters ging. Dan duurt het telkens even voordat de spelers op dreef raken. In de eerste act, 'Hotelbar' zagen we een hotelgast (rol van Jos Michiels) die een jongedame in zijn bed probeerde te praten. Hij deed dat overtuigend door er zowel een tragisch als humoristisch kantje aan te borduren. 'Restaurant' kenmerkte zich dan weer door de sleur in menig huwelijksrelatie waarin Paul, de hotelgast uit act 1, zich liet opmerken als ober met engelengeduld. In 'De grote folklorekermis' kregen we tenslotte een hilarisch feest voorgeschoteld waar op het einde zowat alles de mist in ging. Hier genoten we van de herkenbare en vrij realistische euvels; de algehele voorbereidselen die mank liepen, te laat opdagende gasten, de geluidsinstallatie die het liet afweten, het tekort aan koffieservies, de last berokkende scoutskinderen, tot de plots opdagende regenbui. BisArt wist zich bijna overal flink door te wurmen zodat wij allen best een leuke avond hadden. Nog vermelden dat regisseur Vanderstraeten een leukogende affiche voor deze voorstellingenreeks had bedacht. Of hoe een amateurgezelschap in al zijn geledingen creatief kan zijn.


'Verwarringen' door Theatergezelschap BisArt, gezien op donderdag 30 november in cultuurzaal Den Elzas in Huldenberg.

★★★☆☆


Foto's © Michel Van Mullem332 weergaven0 opmerkingen
bottom of page