top of page

Herenhuis De Keizerinne uit 1738 op Tervuurs marktplein krijgt oorspronkelijke look terugTERVUREN - Het fraaie herenhuis aan het Tervuurse marktplein dat dienst deed als postkantoor krijgt stilaan zijn oude glorie terug. Hier werd erfgoed van de sloop gered zij het dan enkel de voorgevel. Als het vooral op uitzicht aankomt is zo'n ingreep voldoende om de vroegere look van het plein te vrijwaren en enigzins authentiek te laten. In Tervuren wisten ze alzo weerom een strategisch interessant pand te redden van de sloop.

Het herenhuis, gedateerd "ANNO 1738", werd in de eerste helft van de 20ste eeuw deels aangepast door onder meer de poorttravee te vervangen door een deurtravee met deurvenster en balkon. Daarnaast werd een mansardedak met dakvensters aangebracht ter vervanging van een zadeldak. Deze aanpassingen werden mogelijk uitgevoerd door de renteniersfamilie Peeters tijdens de uitbreidingswerken in het eerste kwart van de 20ste eeuw. Naderhand werd het pand ingericht als postkantoor.


‘Oost West Thuis Best’.

'Sterk gerenoveerd breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, tijdens de eerste inventariscampagne uit het begin van de jaren 1970, gecementeerd van schijnvoegen', staat in erfgoednotities te lezen. 'Geaccentueerde deurtravee, waarbij de rechthoekige deur en het deurvenster met balkon hogerop samen gevat zijn in een vlakke omlijsting, bekroond door een driehoekig fronton met in het veld "ANNO 1738"; vleugeldeur met in het bovenlicht glas in lood met de spreuk ‘Oost West Thuis Best’. De rechthoekige vensters in geprofileerde omlijstingen met oren zijn op de verdieping voorzien van gietijzeren hekjes. Geprofileerde architraaf onder de aflijnende houten kroonlijst op tandlijst'.

Het interieurwerd ten behoeve van de postfunctie grotendeels gewijzigd, maar bewaard met resten van de interieuraankleding uit de eerste helft van de 20ste eeuw, onder meer de inkom met beglaasde vleugeldeuren. De Keizerinne is al lang geen post meer. Het gebouw kon je sporadisch nog bezoeken ter gelegenheid van een editie van de Artiestentoer.We maakten er destijds bijgaande foto's van ondermeer de kluizenzaal. In het vernieuwde pand komen enkele appartementen alsook ruimte op de gelijksvloerse verdieping voor een nieuwe horecazaak.


Foto's © Michel Van Mullem & Immo Ifac


52 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page