top of page

Haydn en Mendelssohn op magistraal herfstconcert van Vocaal Ensemble CantuvaOVERIJSE - De Sint-Martinuskerk vormde afgelopen weekend hét uitgesproken decor voor het Herfstconcert van Cantuva. Zowel op zaterdag als zondag kon men er terecht voor een vijfsterren-evenement dat mee dankzij de inbreng van kamerorkest Chapelle de Lorraine uitgroeide tot een onvergetelijke muzikale belevenis.

De bewonderaars van het genre waren massaal op post. En al bleef het buiten onverdroten nazomeren en dacht men dat zo'n onvervalst herfstconcert een nieuwe jaargetijde kon inluiden, toch werd het een innemend binnengebeuren met ongeziene uitstraling. Op de affiche Missa brevis St Joannis de deo - 'Kleine Orgelmesse' van Joseph Haydn alsook zijn Pianoconcert nr. 11 in D Majeur. Na een korte pauze was het de beurt aan werk uit het oeuvre van Felix Mendelssohn met Psalm opus 42 - 'Wie der Hirsch schreit', te beginnen met 'Zoals een hinde smacht naar stromend water, zo smacht mijn ziel naar U, o God'.

De 'Kleine Orgelmesse' van Haydn is de zevende van de in totaal 14 missen die hij componeerde. Johannes de Deo (Johannes van God) is daarbij een verwijzing naar de beschermheilige van de Barmherzige Brüder, een religieuze orde die in vele steden in Oostenrijk, waaronder Eisenstadt, was gevestigd.

Haydn schreef ook 14 pianoconcerten waaronder het Pianoconcert 11 dat een vrolijk vivace bevat, een ontroerend adagio en een door Mozart geïnspireerd rondo dat erg indrukwekkend klinkt.


Applaus

Al even fraai was de Psalm opus 42 van Mendelssohn die hij in 1837 op muziek zette. Het is meesterlijk in het pastorale karakter en in de aria voor sopraan en hobo-solo. Marthe Gillis trad aan als sopraan. Na de muziekacademie van Geel, muziekstudies op het Lemmensinstituut, en zangstudies op het Koninklijk Conservatorium Antwerpen ontpopte Gillis zich tot een schitterende sopraan die het publiek in de Sint-Martinuskerk erg kon bekoren. Er volgde telkens uitzinnig applaus. Diezelfde appreciatie viel ook Katrien Vercauter aan de piano te beurt net als voor Cantuva onder leiding van Marc Verboomen en Chapelle de Lorraine met concertmeester Bert Van Laethem. Nogmaals werd aangetoond dat de aanwezige ensembles overduidelijk behoren tot het beste wat je binnen het genre in de verre regio kan horen. Cantuva is zowaar een topkoor dat flink wat muziekstukken aan kan en die op een unieke wijze ten gehore brengt.


Foto's © Michel Van Mullem

★★★★★Marthe Gillis


316 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page