top of page

'Gesloten nationalisme zet mensen weg en vermoordt hen om wie ze zijn en welke taal ze spreken'.



HOEILAART -Wapenstilstand 2022... 'Het is oorlog in Europa. Wie had ooit gedacht dat ik die woorden hier, op deze 11-novemberviering, zou uitspreken?', zei burgemeester Tim Vandenput (Open VLD) deze morgen op een druk bijgewoonde editie van de Wapenstilstand-herdenking op de gemeentelijke begraafplaats.

'Op 24 februari ontploften kruisraketten in Kiev en andere Oekraïense steden en vielen Russische grondtroepen Oekraïne binnen. Het was de start van een oorlog die vandaag nog altijd Europa op haar grondvesten laat daveren', ging hij verder. 'Net op een moment dat onze maatschappij zich stilletjesaan begon te herstellen van een virus. Net op een moment dat we onze vrijheid herwonnen en uitkeken naar een decennium van groei. Precies op dat moment werd onze vrijheid terug onder vuur genomen. Dit keer niet door een virus, maar door een oorlogszuchtige en gevaarlijke man in Moskou. Een ultranationalist die erop uit is om onze westerse manier van leven onderuit te halen. Een onversneden fascist die de grootsheid van zijn eigen land afmeet aan de ondergang van een ander land en die internationale afspraken inruilt voor bloedvergieten en voor bruut geweld'.


Leider

Vandenput zei dat de oorlog in Oekraïne het failliet toont van geslotenheid, van het gesloten nationalisme, gebouwd op zuiverheid en uitsluiting. 'Gesloten nationalisme verdeelt in plaats van verbindt. Het zet mensen weg en vermoordt hen louter om wie ze zijn en om welke taal ze spreken. Het toont het failliet van de absolute natiestaat aan, die als alfa en omega alle heil moet brengen. Eén volk, één rijk, één leider. Waar hebben we dat nog gehoord? Hier op het Kerkhof liggen de graven van enkele Oud-strijders die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. Zij vochten in Europa … èn ook in Korea. We zullen hen eren met een bloemen- en muziekhulde. En we danken hen om te hebben gestreden voor de vrijheid van ons land!'.

En zoals elk jaar gaan trok het hele gezelschap daarna naar een straat die de naam draagt van een oud-strijder of verzetsstrijder. Dit jaar werd voor Edgar Sohie gekozen, een familienaam die klinkt als een klok in Hoeilaart. We waren dan ook niet ver beland van de plek waar ooit het riante huis van Sohie stond. 'We staan hier vandaag in de Edgar Sohiestraat om hem te eren als gesneuvelde Oud-Strijder uit WO I.', zei de burgemeester. 'Edgard Henri Adrien Sohie werd geboren te Hoeilaart op 15 oktober 1872, als zoon van Frans Sohie en van Ida Huberta Van Wamel die afkomstig was uit Nederland. Edgard Sohie had een - nu bekende oom: Felix Sohie. Die dus broer van zijn vader Frans was. Edgard werd geboren hierboven op Solheide, in de imposante driewoonst van de Sohies die daar stond. Edgard had één zus Martha, geboren in 1875 en één broer Gaston, geboren in 1876. Op 20-jarige leeftijd vertrok Edgard in 1892 uit Hoeilaart, om zich te vestigen in Elsene'.




IJzerfront

'Daar huwde hij met Maria Cools en het echtpaar kreeg één zoon: Paul Sohie, geboren in 1899.' ging Vandenput verder. 'Edgard studeerde aan de Militaire School te Elsene, die destijds gevestigd was in de Ter Kamerenabdij. Hij studeerde er af als officier / ingenieur. Hij klom op tot Kapitein-Commandant 2e Genie in het Belgische leger en streed in 1914 mee aan het IJzerfront. Terwijl hij op verkenning was aan de IJzer voor de regeling van de geplande overstroming van de IJzervlakte, sneuvelde hij te Lombardsijde (thans deelgemeente van Middelkerke) op 4 november 1914. De familie van Edgard Sohie is reeds meer dan 120 jaar uit Hoeilaart vertrokken. Van zijn zoon Paul weten we dat hij in 1917 zijn diploma behaalde aan het Lyceum van Londen, Belgische afdeling. Hij werd reserveofficier en bracht het minstens tot Kapitein. Later werd hij directeur-generaal van het Belgisch Instituut voor Normalisatie. Paul is overleden te Elsene op 14/10/1986, zijn echtgenote Hélène Biebuyck is overleden op 08/07/1988. Er zijn ons geen kinderen bekend. Laten we nu bloemen leggen, een moment stilte houden èn een hymne houden voor wat Hoeilander Edgar Sohie gedaan heeft voor de veiligheid en vrijheid van ons land'.





Hierna ging de wandeling verder richting dorpcentrum naar de gedenksteen van de oudstrijders van de 1e en 2e wereldoorlog. Tim Vandenput: 'Op het Kerkhof daarnet had ik het over de oorlog in Oekraïne. Die is tot hier in België, in Hoeilaart voelbaar! Het leven is op 1 jaar meer dan 11% duurder geworden! En toch is er gelukkig nog steeds plaats voor solidariteit in onze maatschappij, in onze gemeente! Mensen boden onbaatzuchtig onderdak aan Oekraïense vluchtelingen. Ook vandaag verblijven er nog altijd gezinnen die op de vlucht zijn voor deze oorlog, zelfs hier in Hoeilaart'.


Waanzin

'Mijn dank gaat uit naar iedereen die hieraan de laatste maanden meehielp. En om die solidariteit te steunen is er vandaag vanaf 14u het 11.11.11. Wereldcafé met lekkere pannenkoeken en Fairtrade producten. Want officieel werd op 11 november 1918, om 11 uur, de wapenstilstand ondertekend. Vandaag gaan daarom onze gevoelens van respect naar de militairen en andere moedige strijders die hun leven gaven om de toenmalige Duitse bezetter te verslaan en onze vrijheid terug te winnen. Vandaag herdenken we niet alleen het vele bloedvergieten van toen, maar vieren we ook het einde van de waanzin. We vieren dat er beslist werd om de wapens neer te leggen, om de kanonnen te laten zwijgen en te zeggen: Nu is het genoeg geweest! En we herdenken ook de tweede wereldoorlog, en alle andere oorlogen. En alle militairen die gevochten hebben en gesneuveld zijn voor de vrijheid van ons land, onze mensen. En voor mij gaat deze herdenking vandaag ook over keuzes maken, als vrije democraten. De waanzin van Poetin dwingt alle vrije democraten tot een duidelijke keuze, de keuze tussen barbarij of beschaving, de keuze tussen het eigen gelijk of samenwerken, de keuze tussen mekaar laten vallen of beschermen, de keuze tussen ons afsluiten of openstaan'.


FOTO''S © Michel Van Mullem





















179 weergaven0 opmerkingen
bottom of page