top of page

Free Podium Huldenbergse Feesten liet enkel pure klasse horenHULDENBERGSE FEESTEN - De hele afgelopen zondag kon je terecht op het Gemeenteplein voor een pleiade jonge artiesten op het Free Podium. Wij zagen er drie de revue passeren en waren behoorlijk onder de indruk van hun kunnen. De belangstelling was helaas niet navenant.

Nauwelijks geen tot erg weinig toehoorders bij het Free Podium op de feesten aldaar. De afwezigen hadden best ongelijk klonk hier als gigantische waarheid want achtereenvolgens Saving Nico, Jeanne Flo als Berang waren top. Saving Nico uit Antwerpen die normaliter over een eigen band beschikt kwam in z'n eentje naar Huldenberg. Niet getreurd want songwriter Nicolas Anné bracht in die hoedanigheid best fraai werk en erg genietbaar werk. 'Intieme indie-folk-rock, aards en rechtdoorzee, waarin Nicolas zichzelf beschouwt vanuit het universum - of is het omgekeerd? - en verzoening zoekt met grote vragen en kleine beslommeringen', klonk het en dat bleek honderd procent te kloppen. We werden meteen ingepakt door zijn indringend stemgeluid en plots voelde dat Free Podium aan alsof daar nog grootse dingen stonden te gebeuren. 'Nicolas besloot na zijn opleiding geneeskunde andere passies na te streven en belandde zo op de afdeling kleinkunst aan het conservatorium van Antwerpen', lazen we achteraf.


Saving Nico uit Antwerpen


Piano

Een al even indrukwekkend optreden volgde van de groep Jeane Flo . Het is het muzikale project van Heleen Desmet uit Tienen die voor het eerst uitpakte met deze bezetting op het Huldenbergse podium. De muziek is een ‘outburst of emotion’ met invloeden van indie, rock, en een paar hints naar funk. Heleen blijkt al vanaf haar 12 jaar muziek te maken. 'Omdat ze enkel piano speelde, maakte ze op muzieknotatieprogramma’s instrumentale begeleidingen. In haar fantasie klonk haar muziek altijd veel rijker dan enkel die piano. Maar omdat ze geen andere muzikanten kende, trad ze toch met haar piano als soloartiest op.-', vertelt haar bio. Podiumervaring was er al bij al te merken in zang en inleving in haar nummers. In 2015 speelde Heleen zo bijvoorbeeld een intieme set als voorprogramma van Jonas Winterland in de AB Club.Vorig jaar kon Heleen met een premie van Stad Leuven enkele demo’s opnemen. Die middelen maakten het mogelijk een paar muzikanten mee aan boord te nemen en dat klikte meteen. En nu de muziek eindelijk een volledige bandbezetting heeft en klinkt zoals ze het in haar hoofd hoort, kreeg de drive om voor die muziekdroom te gaan een boost. ‘Jeane Flo’ komt van Heleens middelste namen ‘Jeanette’ en ‘Florentina’, wat ook de namen van haar meter en peter waren. Het is een persoonlijke naam, omdat de muziek ook telkens uit hele persoonlijke ervaringen komt. Maar ‘Jeane Flo’ is tegelijk ook een alias, een soort bandnaam, een naam die het gevoel van de muziek meer omvat. Hoedanook, dit project, deze droom kan alleen maar groeien want wij waren best overtuigd van al dat talent.


Heleen Desmet uit Tienen


Virtuositeit

Tot slot hoorden en zagen we ook nog Berang (Bert Janssens uit Mechelen) aan het werk. Bert brengt folksongs met een nostalgische ondertoon. Regelmatig akoestisch en klein, soms ook elektrisch en lawaaierig. Bij momenten droevig maar altijd hoopvol. Met levende fraaie stem, flinke haarlok en een opvallende virtuositeit op gitaar. Inspiratie werd bij Elliott Smith, Courtney Barnett en Frank Turner gevonden. 'Gerealiseerd door zes snaren, een dictafoon en waarschijnlijk te veel cafeïne', hoorden we van zeggen. Ondanks de magere belangstelling wisten de Huldenbergse Feesten te scoren met dit item. Hopelijk kan deze bijdrage een duwtje in de rug zijn bij een volgende editie. Misschien valt er wel wat extra promo bij te verzinnen of een nog fraaiere omkadering/locatie naar de doelgroep toe.


Foto's © Michel Van Mullem

★★★★☆


Bert Janssens uit Mechelen


Saving Nico

Jeane Flo

Jeane Flo

Jeane Flo

Jeane Flo

Jeane Flo

Jeane Flo

Jeane Flo

Berang

Berang


Berang

Berang


170 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page