Eerste waterdoorlatende straat in Tervuren

TERVUREN - In de Moorselstraat (foto) is zopas de eerste waterdoorlatende straat aangelegd. Dat is meteen een nieuwe stap in het klimaatplan om Tervuren bestand te maken tegen de negatieve gevolgen van overstroming en hevige stormen, maar ook droogte en hitte.
In de Moorselstraat is gewerkt met een waterdoorlatende fundering en klinkers met brede voegen die al het water absorberen bij normale neerslag. Bij hevige neerslag doen de eerste twee kolken nog steeds hun werk, maar wordt het water bijkomend opgevangen in een derde infiltratiekolk die het water vertraagt. Op die manier wordt de riolering niet zwaarder belast. Schepen van milieu, Bram Peters (GROEN+): “Met deze nieuwe manier van aanleggen wordt het probleem van wateroverlast in Moorsel niet opgelost maar ook niet verergerd. We zijn volop aan het onderzoeken hoe we in Moorsel de waterproblematiek kunnen aanpakken door verder te ontharden en te vergroenen.”
Ontharden helpt
Moorsel kampt al langer met wateroverlast als de regenbuien erg hevig zijn. Elke extra verharding maakt de situatie nog erger. Door het overtollige water in de bodem te laten sijpelen, wordt de riolering ontlast en het probleem duurzaam aangepakt. Een taak die zowel voor de overheid als de inwoners weggelegd is. Zij kunnen meehelpen door bijvoorbeeld hun oprit of voortuin te ontharden. Ontharden heeft nog meer voordelen. Aangezien er meer water in de bodem terechtkomt, vermijd je wateroverlast. Tegelijk help je het grondwater op peil te houden, wat goed is voor de uitdroging van de bodem en de biodiversiteit.
Toekomstplannen
Ook voor de toekomst zijn er gelijkaardige plannen. Overal waar de gemeente werkt, wordt nagegaan hoe het water maximaal vastgehouden kan worden. Zo is er een regenput onder de Puttestraat geplaatst bij de wegenwerken, is er groene aanleg in de Oudergemse weg voorzien en een heraanleg van de Parklaan en de G. Libertonsquare. Tot slot bevinden er zich een aantal projecten in de ontwerpfase zoals de Vander Achterstraat, de Maesdellelaan en de vogeltjeswijk in Moorsel. Schepen van openbare werken Werner Aerts (N-VA) is alvast trots op de deskundigheid van de technische dienst: 'Deze manier van aanleggen vraagt een andere aanpak dan de klassieke manier om een straat of voetpad aan te leggen. Onze dienst werken in eigen beheer beschikt echter over de nodige expertise en vakmanschap om dit tot een goed einde te brengen. In de Groenlaan hebben ze bij de aanleg van het voetpad voor de eerste keer deze techniek toegepast bij wijze van proef om de nodige ervaring op te doen met deze manier van aanleg. En met succes.'