top of page

Duizend nieuwe bomen vormen voortaan het Elzendaalbos



TERVUREN/VOSSEM - Natuurpunt Druivenstreek heeft samen met leden, sympathisanten en buurtbewoners op de Dag van de Natuur 1.000 nieuwe bomen geplant in Vossem (Tervuren).

Ook gedeputeerde Bart Nevens, voorzitter van het Nationaal Park Brabantse Wouden, burgemeester Marc Charlier en schepenen Bram Peters en Werner Aerts staken een spade toe. Zo komt er nieuw leven op een perceel waar sparren helemaal afgestorven waren door een schimmel. De eigenaars – een familie uit de Druivenstreek – schonken het perceel aan Natuurpunt. Dankzij deze actie van de natuurvereniging wordt het meteen een belangrijke schakel in het kersverse Nationaal Park Brabantse Wouden. Door te werken met inheems plantgoed zoals zomer- en wintereik, haagbeuk en wilg en het voorzien van een bosmantel met meidoorn, sleedoorn en hazelaar zal dit bos snel een structuurrijke oase voor de biodiversiteit vormen en een rustplaats voor kleine en grotere zoogdieren als haas, ree, vos en marter. Zo zal het algauw -en beter dan voorheen- zijn functie als stapsteen in het nieuwe Nationaal Park Brabantse Wouden kunnen vervullen.


Fladderiep

Maar daar blijft het niet bij. De locatie leent zich uitstekend om er de zeldzame fladderiep en wilde appel aan te planten. De vrijwilligers van Natuurpunt Druivenstreek kweekten plantmateriaal op uit zaad van autochtone fladderiepen uit het Zoniënwoud en autochtone wilde appel uit het Meerdaalwoud. “Door deze hier samen aan te planten komen beide restanten van het eens zo machtige Kolenwoud opnieuw samen én wordt het genetisch materiaal van de kleine en kwetsbare resterende populaties van deze soorten veiliggesteld voor de toekomst.”, aldus Sam Bennekens, voorzitter van Natuurpunt Druivenstreek. Het Elzendaalbos wordt zo niet alleen een stapsteen tussen beide wouden, maar zal eveneens dienst doen als genenbank ván die wouden. Een biodiverse tijdscapsule voor de toekomst dus!


Vlnr. Bart Nevens, Bram Peters, Werner Aerts en Marc Charlier zijn blij met de linde die ze net hebben geplant bij het nieuwe bos ©Natuurpunt Druivenstreek


Elzendaal

De schenkers spraken de wens uit het bosje te noemen naar het toponiem ‘Elzendaal’, de naam van het kleine dalletje waar dit stukje bos aan grenst. De benaming Elzendaalbos refereert zo naar het wat lager in het dalletje gelegen historische ‘Elsdalbosch’ dat reeds in 1551 deel uitmaakte van het Vossemse bezit van het Godshuis der Twaalf Apostelen te Brussel. In het nieuwe Elzendaalbos zullen echter geen elzen worden aangeplant. De huidige locatie ligt wat hogerop de helling en is te droog voor vochtminnende elzen. Het bosje is voorzien van een zitbank met zicht op het dalletje. Zo dient het ook als rustpunt voor de voorbijganger. Bij die bank werden drie lindes aangeplant: eentje door de genoemde politici, een tweede door de schenkende familie en de laatste door de lokale vrijwilligers van Natuurpunt. Deze lindes zullen al snel uitgroeien tot een markant zichtpunt in het landschap en met hun bodemverbeterende bladeren de door de oorspronkelijke sparren verzuurde bodem opwaarderen.


Natuurpunt is een vrijwilligersvereniging die zorgt voor de bescherming van kwetsbare en bedreigde natuur in Vlaanderen. Dat doet Natuurpunt door natuurgebieden aan te kopen en te beheren, de toestand van soorten en biotopen te bestuderen, vorming en workshops te organiseren en in dialoog te treden met beleidsmakers en andere organisaties. Eind 2023 telde de vereniging 130 000 aangesloten gezinnen en beheerde ze zo’n 500 natuurgebieden met een oppervlakte van 27.000 ha.

64 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page