top of page

Duitse helm uit WOI gevonden tijdens verbeteringswerken N253HULDENBERG/NEERIJSE - Eind september 2022 werd in Neerijse een bijzondere vondst gedaan. Tijdens de verbeteringswerken aan de N253 tussen de Eygenstraat en de J. Vranckxstraat werd er in de berm een Duitse helm gevonden uit de Eerste Wereldoorlog.

'Het gaat om een Stahlhelm model M1916. De helm is herkenbaar aan de twee typische uitsteeksels aan de zijkanten die enerzijds voor ventilatie waren maar ook konden dienen om een extra stalen plaat te monteren. Het model werd gebruikt vanaf 1917 en ook nog in het interbellum. In de Tweede Wereldoorlog had de Stahlhelm deze uitsteeksels niet meer', luidt het.


Vergankelijkheid

Het is dan wel geen Romeins goud maar de vondst is wel een teken van hoe het hier meer dan 100 jaar geleden is geweest. Het is ook een moment om stil te staan bij de vergankelijkheid van alles en zeker van de tijd. Omdat archeologie waardevolle kennis over het verleden kan aanreiken, is het belangrijk om zo’n vondst altijd te melden aan de Vlaamse overheid. Als je iets vindt waarvan je vermoedt dat het wel eens een archeologisch waarde zou kunnen hebben, moet je dat binnen de drie dagen melden aan het agentschap Onroerend Erfgoed.

Eenmaal een vondst is gemeld, moet de eigenaar (of gebruiker) van het terrein waar de vondst werd gedaan de werken stoppen, de vondst tegen vernieling beschermen en laten onderzoeken door het agentschap. Daarna evalueert een archeoloog of de vondst archeologisch relevant is en of verder onderzoek noodzakelijk is. Wanneer verder onderzoek niet nodig is, mogen de werken verdergaan. Is dat wel het geval, dan heeft het agentschap tien dagen de tijd om de vondst en de vondstcontext te onderzoeken. De kosten voor dat onderzoek draagt het agentschap.

Meer info: www.onroerenderfgoed.be/ik-wil-een-toevalsvondst-melden

73 weergaven0 opmerkingen
bottom of page