top of page

Druivenfeesten op zondag: na erg gesmaakt aperitiefconcert een puike druivenstoet

Bijgewerkt op: 29 aug. 2023



DRUIVENFEESTEN - Al even traditie als de feesten zelf: op zondag aperitiefconcert op het Luppeplein en de onvervalste Druivenstoet in de centrumstraten. Het eerste leek nog mooier te klinken dan anders, het tweede bood voldoende animo om de ietwat storende regenbuien te vergeten.

Na de jaarlijkse Druivenmis pakten de Overijse Concertband, de Koninklijke fangfare Sint-Rochus Eizer en de Koninklijke harmonie Sint-Martinus Overijse gezamenlijk uit met een muzikaal aperitief vol licht verteerbare muziek. Als je weet dat de hier genoemde muziekverenigingen stuk voor stuk steengoede muzikanten bevatten, is het geen wonder dat zo'n aperitief telkens uitmondt in een feest voor het oor. Dirigent Jan Huysentruyt van Sint-Martinus mocht de spits afbijten met 'Fuego dela danza' van de Belgische componist Jean-Pierre Haeck. Het muziekstuk is een pasodoble, een Spaanse dans die het stierenvechten evoceert. En met wat zonnewarmte mocht het Lipsiusplein even arena worden.


Ellington

Luc Vandermosten mocht de derigeerstok overnemen voor 'Take the A-train' van Billy Strayhorn dat ooit dienst deed als herkenningstune van de Ellington-band. Vervolgens nam Kristan de Hertog van de Concertband de muzikale leiding over voor 'Comme Fly With me' uit 1958, geschreven door Sammy Cahn en James Van Heusen voor Frank Sinatra. Verder nog op het repertoire: 'Cent Milles Chansons', 'Sway', 'Fiesta', 'Despacito', 'Flower Power', Hootenanny' en als weerkerende afsluiter de 'Druivenmars' waarbij naar al even vaste gewoonte de nieuwe druivenambassadrice als dirigent.

★★★★☆

Foto's © Michel Van Mullem





Lichte remonte voor Druivenstoet

DRUIVENFEESTEN - Niettegenstaande de Druivenstoet jaar na jaar van z'n pluimen verloor, telde deze editie toch weerom vijf 'praalwagens' die ook in de wedstrijd doken van om 't er mooist, vrolijkst, en meer van dat.

Zo reden achtereenvolgens de wagens van de Tombeekse Hondenvereniging, Scouts Overijse, Chiro Jezus-Eik, Chiro Overijse en Chiro Maleizen aan onze neus voorbij. Leve de Chiro dus als je begrijpt wat we bedoelen. En wellicht om iedereen te vriend te houden, ontving elke deelnemer één van de vijf prijzen: Chiro Overijse - Beste Praalwagen, Scouts Overijse - Publieksprijs , Chiro Jezus-Eik - Beste Themauitwerking, Chiro Maleizen - Beste Ambiance, Tombeekse Hondenvereniging vzw - Beste interactie, geschonken door Ondernemend Overijse. Netjes verdeeld, iedereen tevreden en graag tot volgend jaar. Die wagens waren stuk voor stuk verdienstelijk, meer niet. Er waren exemplaren met zo weinig uitstraling, vorm en inhoud dat je hoopt dat BKO nog eens met een praalwagenopleiding zou starten.



Tussendoortjes

Toch viel er een remonte te noteren, jawel. De tussendoortjes scoorden her en der wel. Te beginnen met een spectaculaire show van Jolly Jumpers. Visueel een parel en technisch prima uitgevoerd. Thuis gekomen zocht ik meteen mijn springtouw in de speelgoedkast. Ook heel erg gesmaakt: 'Roof Raaf Road Show' van Raaftheater uit Nederland. Als een duiveltje uit een doosje, een kindermobiel, maar dan 1000 keer zo groot. Als het paard van Troje in de gedaante van Corona, zo kwam Roof Raaf weer naar voren geslopen. Walt Raaf, normaal in de weer met naaimachine, probeerde bij deze act het lasapparaat. Een oude melkstal aan staal en bakken en braden maar! Wat oude pvc buizen, landbouwplastic en aardappelzakken werden met een rol plakband kunstig verwerkt. Een spuitbusje zilver en rood deed de rest. Dichtbij volkscultuur voerde de band Waltzen Raven ‘Roof Raaf’ als eerste op bij een carnavalsoptocht. Later was het mobiel ‘Roof Raaf’ de belichaming van de Roofridders van de Ravenhorst de plaatselijke sage die ten grondslag lag aan de Raaf Rock Show. De band speelt niet meer, maar de liedjes leven door in het theaterspel van ‘Roof Raaf’. Klasse gewoon.


Straatmuziek

Al even klasse: Ferm uit Terlanen, ook al een eye-catcher met erg originele druiventrossen. En dan was er plots een levensechte olifant. Zowat het fraaiste sculptuur van de hele stoet maar 'hors concours'. De herkomst van het dier was ook nergens te lezen. 'Fata Murgana' was ook zo'n heerlijk moment. Herken de benaming Murga en je weet dat het om heerlijke straatmuziek in een bonte stoet ging. De vermakelijke act Jolly Jumper was ook al zo'n leukje. Aardig aansluitend bij het Wilde West thema. Treffende gelijkenis ondanks het wat slappe paard maar erg goed gedaan. Eerste prijs qua 'opvulsel' wat ons betreft: de dames van 'Vooruit met de Kuit' in een erg innemende choreografie. Eindelijk weer majoretten die dat eigenlijk niet zijn. Schot in de roos en warm aanbevolen voor wie ook een stoet wil bouwen. 'Remork & Karkaba' brachten heerlijke ritmes en oogstrelende outfits. Een genre dat we meer willen zien, jawel. Volgende keer weer met schone(re) wagens en we kunnen weer voort voor tien jaar.

★★★☆☆

Foto's © Michel Van Mullem





84 weergaven1 opmerking
bottom of page