top of page

Dertig jaar Overijse2002, een reis van burgeractivisme naar politieke verantwoordelijkheid



OVERIJSE - 'In een sfeer van vreugde, reflectie en hernieuwde vastberadenheid viert de lokale politieke beweging Overijse2002 haar dertigjarig bestaan', klinkt het plechtig. 'Opgericht door een groep geëngageerde burgers met of zonder nationale partijpolitieke binding, heeft Overijse2002 een ambitieuze reis afgelegd vanuit een grote betrokkenheid en bekommernis naar een prominente aanwezigheid in het politieke landschap van Overijse'. Dat kan tellen. Eind deze maand is het feest met wijn en kaas. (Foto boven: nieuwjaarsreceptie 2017)

Het verhaal begon in 1994, als antwoord op een groeiende ontevredenheid over het toenmalige beleid. En daar wilden sommigen verandering in. Die 'sommigen' bleken gemotiveerde onafhankelijken te zijn die hun krachten bundelden om een alternatief te bieden voor het heersende beleid. Wat begon als een groep Vlaams overtuigde inwoners groeide al snel uit tot een gerespecteerde beweging binnen de lokale politiek.

'We wilden een antwoord bieden op de noden en verlangens van onze medeburgers,' herinnert Leo Van den Wijngaert zich. Samen met Dirk Brankaer, Jan en Marcel De Broyer, Viviane Dewaet, Henri Otte en vele anderen was hij een van de oprichters van Overijse2002. 'Ons doel was duidelijk: een inclusieve, Nederlandstalige eenheidslijst creëren die de kernwaarden van onze gemeenschap weerspiegelde: Vlaams, groen en gastvrij'.



'We wilden een antwoord bieden op de noden en verlangens van onze medeburgers,' aldus Leo Van den Wijngaert


Bevestiging

In 1994 nam Overijse2002 voor het eerst deel aan de gemeenteraadsverkiezingen en behaalde meteen drie zetels in de gemeenteraad. Deze eerste bevestiging legde de basis voor verdere groei en ontwikkeling. Zes jaar later, in 2000, werd Overijse2002 met negen zetels zelfs de grootste partij in de gemeente, een mijlpaal die de kracht van hun visie en inzet weerspiegelde.

'De afgelopen dertig jaar is er hard gewerkt door onze ploeg', aldus Van den Wijngaert. 'Samen hebben we Overijse zien transformeren tot een prachtige, bruisende gemeente. Maar ons werk is nog niet af. Daarom gaan onze huidige ploeg en nieuwe gemotiveerden, samen met N-VA en CD&V met volle overtuiging en enthousiasme de verkiezingen van oktober tegemoet.'

'Het dertigjarig jubileum van Overijse2002 is niet alleen een gelegenheid om terug te kijken op wat is bereikt, maar ook om vooruit te kijken naar de uitdagingen die nog voor ons liggen', klinkt het voorts. 'Met deze vastberadenheid, toewijding aan de gemeenschap en een visie voor de toekomst, belooft Overijse2002 een blijvende kracht te zijn die de belangen van alle inwoners van Overijse behartigt'.


Dinsdag 30 april vanaf 18u30, gaat OV2002 dit lustrum vieren tijdens een kaas- en wijnavond in het Gemeentelijk Ontmoetingscentrum 'De Fraat', Duisburgsesteenweg Overijse/Eizer en iedereen is welkom.


Archieffoto's © Michel Van Mullem





221 weergaven1 opmerking
bottom of page