top of page

Definitief plan na proefopstelling wegversmallingen Ch. Melottestraat en VlaanderveldlaanHOEILAART - Op maandag 30 mei zal de technische dienst de definitieve wegversmallingen plaatsen in de Vlaanderveldlaan en de Ch. Melottestraat. Na de proefopstelling en de evaluatie ervan tijdens de bewonersvergadering van 30 november 2021, werd besloten een en ander aan te pakken. Vlaanderenveldlaan blijft daarnaast echter een waar maanlandschap.

Het is en blijft knutselen in de Vlaanderenveldlaan. Wie er al eens langs wandelde of -reed, weet meteen wat we bedoelen. Er ligt nauwelijks een meter wegdek die naam waardig. Sommige delen zijn een lapendeken van herstellingen. En omdat er daarenboven nogal hard gereden wordt, besliste de gemeente om er tijdelijke wegversmallingen aan te brengen. Nu de resultaten van een volksraadpleging bekend zijn, gaat men eind deze maand met al die opmerkingen aan de slag. Zo worden er twee wegversmallingen geplaatst in de Charles Melottestraat: een tussen het kruispunt met de Albert I-laan en het kruispunt met de Rozelaarlaan. Hier geldt voorrang voor verkeer dat richting Terhulpsesteenweg rijdt. Een andere komt er ter hoogte van de Charles Melottestraat huisnummer 10 en ook hier hier geldt voorrang voor verkeer dat richting Terhulpsesteenweg rijdt. Er wordt ook een wegversmalling geplaatst in de Vlaanderveldlaan ter hoogte van huisnummer 62, met (alweer)voorrang voor verkeer dat richting Terhulpsesteenweg rijdt.


Parkeerstrook

'Er werd bovendien al een zebrapad aangebracht in de Baron de Man d'Attenrodestraat, ter hoogte van huisnummer 4. Hierdoor kunnen voetgangers veilig de straat oversteken om het park te bereiken', vult de gemeente aan. 'Tevens werd er een parkeerstrook voor vier wagens aangelegd in de J.B. Michielsstraat, ter hoogte van het kruispunt met de Vlaanderveldlaan. Die parkeervakken zijn echter zo klein dat een beetje auto tot op het voetpad moet parkeren. Tenminste tot op de strook die als 'voetwegel' moet doorgaan. Stoepen zijn er ook nauwelijks.

Die Vlaanderveldlaan blijkt een van de oudste wegen van Hoeilaart te zijn. Op de Poppkaart van halverwege de 19de eeuw werd de weg al aangeduid als 'Vlaender straet', maar in de volksmond nog altijd de 'Dreef'. 'Op de Ferrariskaart van 1770-1778 wordt het eerste deel van de straat inderdaad aangeduid als een korte dreef die vertrekt ter hoogte van het kasteeldomein en een eind voorbij de Begonialaan overgaat in het Zoniënwoud dat zich toen nog tot hier uitstrekte. Het was in oorsprong de hoofdweg naar het kasteel van de heren van Hoeilaart. In 1854 werd de straat voor het eerst gekasseid. Vandaag zijn er langs deze weg tal van serristenwoningen bewaard', lazen we. En of deze fraaie invalsweg eindelijk eens grondig zou worden aangepakt?

(Foto's copyright Michel Van Mullem)54 weergaven0 opmerkingen
bottom of page