top of page

De verleidende kunst van Jan Wellens bij Art Gallery Charlotte van LorreinenTERVUREN - In Art Gallery Charlotte van Lorreinen aan de Tervuurse Nieuwsstraat hangt momenteel werk van Jan Wellens. Wellens is een boeiend en veelzijdig kunstenaar met een voorliefde voor grafiek en schilderkunst. Ook, en soms vooral als linosnijder weet hij je aandacht te kapen.

Deze Vilvoordenaar is hier helemaal niet aan zijn proefstuk toe ook al oogt zijn werk fris en jeugdig en tegelijkertijd tijdloos. Vaak zijn het lino's die zijn weelderige fantasie vorm geven. De mens staat zowaar centraal, het vrouwenlichaam domineert terwijl zijn musicerende personages in wilde alsook beheerste pennetrekken op papier verschijnen. Het zijn rake lijnen en arceringen. Realistisch en abstract tegelijkertijd. Die versmelten wonderwel in elk werk tot een innemend geheel. Vlakken en lijnenspel vullen de beschikbare ruimte, zijn direct en soms gedurfd. Ze zijn ook resultaat van een weloverwogen kunstzinnig spel en raken je in al je zintuigen. Het zorgt allemaal voor een sterke aantrekkingskracht, voor een niet alledaagse belevenis.


Bekoren

Wellens wordt wel eens de opvolger van Frans Masereel genoemd. Een hele eer maar niet onterecht. Compositorisch en thematisch waanden we ons ook even bij Bervoets en tekenkundig bij Peter Van Straten, de roemruchte en populaire Nederlandse plastische tovenaar van 1001 alledaagse taferelen in de vorm van rake maatschappijkritische kartoens. Is Jan Wellens dan zo veelzijdig? Dat is hij inderdaad. Dat verklaart ook waarom hij overal wordt geliefd waar hij voorbij komt. Menige kunstcollectie in binnen- en buitenland bevat werk van zijn hand. Veel kunstminnaars moeten hem gaan zien. Zelfs de toevallige voorbijwandelende leek zal hij onbetwist kunnen bekoren. We zijn daar heel zeker van.


'Door mijn lens', tekeningen met inkt en aquarel Van Jan Wellens nog tot 2 juli 2023 bij Art Gallery Charlotte van Lorreinen, Nieuwsstraat, Tervuren. De Gallery is open op vrijdag, zaterdag en zondag tussen 14.00 en 19.00 u

Telefoon +32 2 306 35 73 - E-mail: charlotte.vanlorreinen@telenet.be


★★★★☆

FOTO'S & repro's © Michel Van Mullem

53 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page