top of page

De georkestreerde chaos van een amateurgezelschapOVERIJSE - Toneelgroep Tros heeft afgelopen weekend een theaterbommetje laten knallen in CC Den Blank. Met 'Stilte a.u.b.' vuurde het met de nodige precisie een zogenaamde deurenkomedie af zodat je half dolgedraaid huiswaarts keerde. Het werd een ware uitdaging voor amateurs maar Tros liet zien dat ze van vele (theater)markten thuis zijn.

'Stilte aub' telt drie bedrijven. In aanloop naar het tweede verbouwde de hele cast het decor en kregen we een kijk op de achterkant. Zo werd het publiek een niet alledaagse blik achter de schermen gegund. Maar hoe je het ook draaide of keerde, het hele labyrinth van trappen en deuren bleef voor chaos zorgen. Er speelde zich een avondvullende hilarische theatervoorstelling af die soms weg had van een lange aflevering Falwty Towers. En dat terwijl we eigenlijk keken naar een repetitie gevolgd in het tweede en derde bedrijf door een opvoering vanuit de coulissen en tenslotte de honderdste voorstelling. Zo nu en dan waren er de tussenkomsten van de dienstdoende regisseur.Lachspieren

Van bij het begin merkte je dat niet alles van een leien dakje liep. In 'Stilte aub' ging het mis omdat personages hun tekst of handelingen vergaten. Dat alles zorgde voor een druk toneelbeeld. Tros mikte overduidelijk op de lachspieren van het publiek. De zaal genoot met volle teugen al viel het verhaal soms in herhaling -eigen aan een repetitie- en voelde je je na een tijd voldaan als na een copieuze maaltijd. Soms werd het zo uitzinnig dat je vreesde voor een ernstig ongeval. Wellicht hadden de spelers dit zo wijselijk doorgenomen dat ze op alles waren voorbereid. Kortom, ze deden hun stunts allemaal zelf zoals dat dan heet. Voor het overige werd bewezen dat Tros het genre best aankon. En zo werd er weer maar eens een lat verlegd, iets dat ontegensprekelijk in het wapenschild van de groep staat gegrifd.


'Stilte aub' door Toneelgroep Tros, gezien op donderdag 16 november 2023 in CC Den Blank, Overijse.

★★★☆☆


Foto's © Michel Van Mullem373 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page