top of page

Cynthia Evers bij Gallery Charlotte van Lorreinen: de beschreven eenzaamheid als aseksueel bedoeldTERVUREN - 'Gevoeligheid primeert in het werk van Cynthia Evers, gevoeligheid voor het kader (zeer fotografisch of zelfs cinematografisch) en voor licht, gevoeligheid voor de ander en voor zichzelf, zorg voor het afgewerkte werk en voor de positie en het gevoel van de kijker', luidt het. Nog te zien tot 13/11 en een bezoek meer dan waard.

Off-framing, toespelingen, rug- of driekwarthoudingen: veel dingen in de keuzes van Evers - die bijna uitsluitend acryl op doek beoefent - spreken van bescheidenheid en terughoudendheid, maar getuigen tegelijkertijd van een enorme aandacht voor detail, een zekere voorliefde voor nauwgezetheid, alsook een aantrekkingskracht op grote formaten. In veel opzichten vertaalt het schijnbaar tegenstrijdige samenspel van doel en vorm, of zelfs proportie, deze vermenging in haar van ingehouden viering en verheffing, deze behoefte aan verwondering en deze behoefte om (zichzelf) te behouden.


Retorisch

Cynthia Evers, geboren in Brussel in 1962, woont en werkt in de regio Huoise. Opgeleid in schilderen (daglessen) en beeldhouwen (avondlessen) aan de Academie voor Schone Kunsten in Luik, hervatte ze in 2011 de penseelvoering om haar werk een wending te geven die zowel intiem is als diep toegewijd aan thema's. Deze zijn sindsdien alleen maar bevestigd, zonder zijn werk een retorisch aspect te geven.

Haar voorliefde voor voeten en handen is een manier om de attributen van contact, de uitdrukking van tederheid, niet te 'genderen'. 'Door te spelen op de ambiguïteit van vrouwelijke / mannelijke handen, open ik de deur naar gelijkheid van de seksen, het recht van iedereen om te doen wat ze willen, of de activiteit nu in wezen als vrouwelijk of mannelijk wordt beschouwd', zegt Cynthia Evers. 'In mijn 'Transparanten' gebruik ik mijn handen, maar vreemd genoeg inspireren de schilderijen mannelijke momenten. Ik realiseer me dat maar weinig toeschouwers bereid zijn te aarzelen om het beschreven moment zonder voorbehoud aan een man of een vrouw toe te schrijven. Toch is de beschreven eenzaamheid bedoeld als aseksueel'.


Cynthia Evers, gezien op 30 oktober bij Art Gallery Charlotte van Lorreinen, Nieuwstraat 16 in Tervuren. Open op vrijdag, zaterdag en zondag, telkens van 14 tot 19 uur. Nog tot 13/11.

★★★☆☆
Foto's Michel Van Mullem


19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page