top of page

'CoBrA in Tervuren' markeert 75ste verjaardag van CoBrA met een eerbetuiging aan Dotremont



TERVUREN – De vrienden van de School van Tervuren herdenken in samenwerking met de Nederlandse Vereniging de 75ste verjaardag van de CoBrA-beweging met een speciale tentoonstelling ‘CoBrA in Tervuren’en de bijhorende en gelijknamige catalogus. Het resultaat werd een verbluffende ode aan een op zijn minst intrigerende kunststroming.

Het duurt nog een hele tijd vooraleer Tervuren over het nieuwe langverwachte museum in de gebouwen van de Panquin-kazerne zal kunnen beschikken. Intussen fungeert de exporuimte van CC De Warandepoort als erg passend alternatief. Er hadden reeds memorabele exposities plaats. Niet in het minst die rond Christian Dotremont vorig jaar. Die vormde zowaar het hoogtepunt van een voorbij cultureel jaar in het plaatselijk cultuurcentrum. Dank zij de Vrienden van de School van Tervuren' kan De Warandepoort dezer dagen weerom uitblinken als pleisterplaats voor kunsttentoonstellingen met grote 'k'. Nog tot 18 november kan je er genieten van 'Cobra in Tervuren', een unieke kunst- en cultuurgebeurtenis en op dit ogenblik wellicht de belangrijkste regionale expositie in zijn soort. Meer nog, nationale en internationale belangstelling van wat er momenteel te zien is, lijkt ons niet uitgesloten. Hier wordt (kunst)geschiedenis geschreven. De tentoonstelling vormt eigenlijk het sluitstuk van een reeks eerbetuigingen aan Christian Dotremont, een gerespecteerd schilder-schrijver, medestichter van CoBrA en inwoner van Tervuren.




Visionair

'Volgens Karel Appel was Dotremont de belangrijkste denker van CoBrA, en daarom brengen we deze expo in zijn geliefde dorp. Het eerbetoon bestaat uit zeven verschillende onderdelen, waaronder tentoonstellingen, filmvertoningen en lezingen, verspreid over verschillende locaties in Tervuren die nog tot en met 19 november 2023 lopen', klinkt het. De kern van CoBrA is gevormd rondom de visionaire bijdragen van Dotremont, waardoor 'CoBrA in Tervuren'; een aangrijpend eerbetoon is aan zijn krachtige invloed. CoBrA ontstond op 8 november 1948 in een zaaltje van het Parijse café-hôtel Notre-Dame langs de Seine. Dotremont bedacht de naam. Geen zoveelste '-isme' in de rij van kunststijlen, maar 'CoBrA', een acroniem van Copenhagen-Brussel-Amsterdam, de steden waar de oprichters vandaan kwamen. Deze suggestieve naam was niet alleen een eerbetoon aan de oorsprong, maar belichaamde ook de symboliek van een mythische slang - een entiteit die in wereldwijde culturen weerklinkt als een voorbode van vernieuwing en die zijn status als duurzaam merkimago verstevigt.




Treinreis

De expo 'CoBrA in Tervuren' toont een uniek en intiem overzicht van zelden of nooit getoonde werken van de stichtende leden. Meestal kleiner van formaat, want zo waren de beginwerken nu eenmaal. Enerzijds omdat de kunstenaars gewoon de middelen niet hadden en anderzijds omdat ze die zo gemakkelijk mee op reis konden nemen. Dotremont zei hierover in 1962: 'CoBrA, het is een verhaal van een treinreis. Je slaapt in. Je schrikt wakker en weet niet of je in Kopenhagen, Brussel of Amsterdam bent. Het is een verhaal van een internationale, experimentele en interdisciplinaire taal van verbinding tussen beeld, poëzie en muziek. De tentoonstelling met een 50-tal werken, bestaat uit 4 delen: 'CobrA 1948-1951: werken vervaardigd tijdens het bestaan van de CoBrA-beweging', 'Post CoBrA: werken in de CoBra-geest, daterend van na 1951', Quatre mains: vier handen op één doek, collectieve werken, en tot slot 'Mister CoBrA: de rol van de Tervurenaar Christian Dotremont, bezieler van CoBrA'.




Buitenkans

De expositie blinkt uit door kwaliteit, door hoogstaande keuzes en exclisiviteit. Het is vooral ook een unieke gebeurtenis. In De Warandepoort werden tientallen werken uit privéverzamelingen bijeen gebracht. Werken die voor het eerst worden getoond en in deze samenstelling daarna wellicht nooit meer te zien zullen zijn. Een buitenkans dus voor alle Cobra-fanaten en tevens een unieke ervaring voor elke kunstliefhebber op zoek naar het kloppend hart van eeen stroming. Voor Tervuren is het op zijn minst een publiekstrekker van formaat ook omdat we vermoeden dat ook kunstverenigingen, scholen, kunstopleidingen, de toerist op zoek naar meerwaarde, alsook kunstcritici, mecenas, profs en ga zomaar door hiertoe opvallende belangstelling zouden kunnen hebben.

Zoals reeds gesteld verscheen ter gelegenheid van de expositie een lijvige gelijknamige catalogus. Het werd een kunstwerk op zich want vorm en inhoud hebben klasse en hoogstaande kwaliteit. Hoofdstukken als 'COBRA 1948-1951. Werken vervaardigd tijdens het bestaan van de CoBrA-beweging', 'POST COBRA. Werken in de CoBrA-geest, daterend van na 1951', 'QUATRE MAINS. Vier handen op één doek: collectieve werken', 'MISTER COBRA. De rol van de Tervurenaar Christian Dotrmont, bezieler van CoBrA' en 'De culturele en filosofische inbedding van CoBrA' leiden je door een van de boeiendste na-oorlogse kunststromingen en dito bewegingen. 'Hoewel officieel CoBrA maar een drietal jaren als formele organisatie bestaan heeft, heeft zij de kunstwereld blijvend en diepgaand beïnvloed. De politieke en filosofische achtergrond legt het hoe en waarom bloot van de totstandkoming van de vernieuwende artistieke stempel van CoBrA', besluit het boek.

Zowel de expositie als de bijhorende catalogus zijn warm aanbevolen en onmiskenbaar een sleutel/uitnodiging tot verdere verkenning.



(★★★★★)

'COBRA in Tervuren' nog tot 18 november in CC De Warandepoort, Tervuren. Openingsuren: di tem vr van 9 tot 17u - za en zo van 10 tot 14u (gesloten op 1, 5, 11 en 12 nov)


Een complementaire tentoonstelling over CoBrA taal in beeld, poëzie en muziek aan de hand van een 17- tal Post CoBrA werken documentatie over de dictersgroep “De vijftigers”en een replica van de “dichterskooi” uit 1949 bij Nederlandse Vereniging België, Leuvensesteenweg 4/a Tervuren.Openingsuren: di, do en vr van 14 tot 17u - za en zo van 10 tot 14u (gesloten op 1, 5 en 11 nov)





193 weergaven0 opmerkingen
bottom of page