top of page

'Château du Prince Leopold' in Overijse in de loop van 2023 weer in gebruik



OVERIJSE - Al enige tijd wordt het vroegere Kasteel van Prins Leopold op de grens tussen Overijse en Hoeilaart opgeknapt. Het fraaie imposante beschermde gebouw -voorheen een hotel-langsheen de snelweg doorheen het Zoniënwoud ter hoogte van de Kapel van de Welriekende wordt niet verkocht maar verschijnt op de huurmarkt.

Het pand krijgt 19 appartementen en commerciële ruimten plus 80 parkeerplaatsen achteraan. Het oogde lange tijd verwaarloosd maar kreeg nu zijn volle glorie terug dank zij een grondige gevelrenovatie. Er is nog veel raamwerk en het interieur vraagt nog verdere aanpak maar de plannen zijn veelbelovend. Wellicht vraagt het gebouw ook nog om een gedegen isolatie en niet in het minst met het oog op het lawaai geproduceerd door het voorbijrazend verkeer dat van Waterloo richting hoofdstad moet.


Weduwe

De grond was oorspronkelijk van de Société Générale en werd tussen 1823 en 1833 door de Brusselse dokter Henri Deridder aangekocht. Op deze plaats stond oorspronkelijk een hoeve die in 1890 in handen kwam van de weduwe Jean Charles Brabandt-Bauwens. 'Het was echter Louis Brabandt-Coemans die in 1905 op de hoek van de twee straten het mooie Chateau Prince Leopold optrekt op 13a50ca grond', aldus de geschiedschrijving.

Het pand dat bijna ter ziele ging heeft een grote historische en architecturale waarde en is beschermd als monument. 'Het werd gebouwd tijdens de belle époque en is een getuige van het opkomend toerisme in de Vlaamse Rand rond Brussel. De landelijke randgemeentes van de uitdijende Brusselse stedelijke agglomeratie werden toen een geliefkoosde plek voor dagjestoeristen uit de welgestelde Brusselse burgerij. Het Château heeft omwille van de inplanting een historische waarde', luidt het. Het ligt aan een druk kruispunt op de in 1832 aangelegde dreef van Waterloo naar Tervuren, economisch gezien interessant voor een hotel-restaurant-café. De nieuwe bestemming bestaat echter uit appartementen terwijl de benedenverdieping ook zal kunnen afgehuurd worden voor seminaries en groepsbijeenkomsten. Er komen riante salons en een dito bar en zo'n accomodatie is in de regio niet echt een luxe. Uitbreiding van dit soort van faciliteiten is nuttig en welkom zeker als je bedenkt dat achteraan het gebouw bijna honderd voertuigen zullen kunnen parkeren wat een echte voorwaarde is want in de omgeving zal je je auto niet zo gemakkelijk kwijtgeraken gezien de snelweg vlak voor de deur.


Zandsteenarchitectuur,

Opvallend zijn de naam van het etablissement alsook de sgraffito met jachttafereel. Die verwijzen naar de toen elitaire status van het Zoniënwoud als privaat jachtgebied van de hertogen van Brabant, later het Belgische koningshuis. Architectonisch gaat het om een eclectische stijl met neotraditionele invloeden. 'Met zijn (imitatie) bak- en zandsteenarchitectuur, trapgevel, (semi-)torenvolumes en steile leien bedaking, eigent het gebouw zich een historische allure toe', klinkt het verder. 'Het gebouw belichaamt de moderniteit van de belle époque, men gebruikte eigentijdse materialen en technieken'. In tijden van ongebreidelde sloop van allerhande oude of verouderde panden is de renovatie en herbestemming onmiskenbaar een verademing. De regio kan binnenkort weer prat gaan op een architectonische parel. (Info: Immo Ferco)


FOTO'S © Michel Van Mullem








631 weergaven0 opmerkingen
bottom of page