top of page
Foto van schrijverMichel Van Mullem

CD&V Overijse uit ongenoegen om verhoging gemeentebelastingen vanaf 1 januari



OVERIJSE - 'CD&V Overijse is onthutst en verzet zich met klem tegen de belastingverhogingen die de huidige meerderheid (OV2002/NV-A + OpenVLDGroen) de Overijsenaar door de strot wil jagen', liet CD&V-fractieleider Danny De Kock (foto) zich vanmorgen ontvallen. Het ongenoegen van de partij werd ons door voorzitter Alan Pauwels in onze mailbox geschoven naar aanleiding van het voornemen van de meerderheid in Overijse om de belastingverhoging goed te keuren tijdens de volgende gemeenteraad (20/12).

'In deze tijden van energie- en koopkrachtcrisis is het bijzonder cynisch om vanaf 1 januari 2023 zowel de aanvullende personenbelasting (APB) als de opcentiemen op onroerend goed te verhogen. Daardoor zal de factuur van het schrijnend onvermogen om een degelijk budgettair beleid te voeren doorgeschoven worden naar de portemonnee van de eigen inwoners. Dit in schril contrast met de belastingverlaging die sommige andere gemeenten doorvoeren om aldus hun mensen wat extra koopkracht terug te geven“, zegt Danny De Kock, fractieleider van CD&V Overijse.


Kaakslag

'Het argument dat het om een beperkte verhoging gaat en dat we hiermee nog steeds onder het gemiddelde van Vlaanderen blijven is een kaakslag voor wie het financieel al moeilijk heeft, vooral als je weet dat Overijse tot een cluster van de rijkere gemeenten behoort en dat dus de basis waarop de belastingen worden geheven hier gemiddeld veel hoger liggen. De belastinginkomsten van elke gemeente in Vlaanderen verhogen trouwens automatisch dankzij de indexeringen van lonen en uitkeringen. Die jaarlijkse indexatie zorgt voor Overijse sowieso al voor meer dan 3,5 miljoen extra belastingen vanaf 2023. Maar daarbovenop wil het schepencollege op de volgende gemeenteraad nog eens meer dan 2,3 miljoen euro per jaar aan verhoging van de belastingschalen laten goedkeuren door de APB te verhogen van 7% naar 7,3% en de opcentiemen van 535 naar 610, zijnde een verhoging van bijna 15%!'

De Kock vindt dat dit het directe gevolg is 'van het bikkelen tussen de partijen van de meerderheid om elk hun eigen projecten erdoor te duwen tegen de verkiezingen van eind 2024. Hoewel Overijse al 14 miljoen euro aan bijkomende leningen opneemt, kunnen OV2002 en OpenVLDGroen de tering niet naar de nering zetten en niet tot de nodige compromissen komen om hun huishouden financieel gezond te houden. De Overijsenaar zal dit allemaal moeten betalen'.

'CD&V Overijse heeft tot 2018 de financiën in Overijse als goede huisvader geleid en beheerd en dankzij overleg in goede banen gehouden, maar nu ontspoort het helemaal', zegt de CD&V-fractieleider. 'Ik ben heel benieuwd of bij de volgende gemeenteraad de gemeenteraadsleden van deze meerderheid wel degelijk 'in eer en geweten' zullen durven of zelf mogen beslissen over deze absurde en asociale belastingverhogingen die op dit moment in volle crisistijden door de burgemeester en schepenen worden voorgelegd ?'


Arm(er) Overijse

'Wie denkt dat het daarbij blijft, zal ook bedrogen uitkomen, want intussen is ook op een verdoken manier via de waterfactuur de gemeentelijke bijdrage van elk gezin voor het transport van afvalwater verdubbeld en werden binnen het OCMW de prijzen van zowel het Woonzorgcentrum Mariëndal als de serviceflats verhoogd', gaat De Kock verder. 'Zelfs de drankprijzen voor onze ouderen in de cafetaria van het woonzorgcentrum werden zomaar met 25 tot 50% opgetrokken (zogezegd om niet te veel concurrentie te bieden aan de plaatselijke horeca, alsof die daar één consumptie meer of minder zouden door verkopen). Ook die asociale maatregelen bewijzen het leven op een wolk in plaats van met de voetjes op de grond van deze ruziënde meerderheid. Arm(er) Overijse'!

'We kunnen er niet omheen dat Overijse de grootste gemeente in de Druivenstreek is, en dat we door onze regiofunctie met meer kosten zitten dan andere besturen', reageerde schepen van Financiën Sven Willekens (Open VLD/Groen) intussen in Het Nieuwsblad. 'Denk maar aan onze scholen, de brandweerzone, de afvalverwerking, de politiepost, buscentrale, … die zijn hier allemaal aanwezig, ook door onze centrale ligging. We zitten dus met veel kosten, en daardoor zullen we de personenbelasting voor de eerste keer in zeventien jaar samen met de onroerende voorheffing naar boven moeten trekken'.

67 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page