top of page

Buck-e beloningssysteem dat zachte mobiliteit bij scholieren wil stimuleren

HULDENBERG - Buck-e is een nieuw systeem waarmee kinderen die te voet of met de fiets naar school gaan, een beloning wacht. 'Nu woensdag 11 mei springt GBS Den Elzas uit Huldenberg en Loonbeek mee in het wiel van Sint-Agatha-Rode, Neerijse en Ottenburg en zijn zo álle basisscholen uit onze gemeente actief aan de slag met het nieuwe systeem.

'Doel is om kinderen die naar school fietsen of stappen er blijvend bewust van maken dat ze de juiste keuze maken. Een sensor op hun fiets of rugzak registreert hun verplaatsing en daarvoor ontvangen zij digitale munten. Die bucks ruilen ze om bij een lokale handelaar. Een lokale ijsjeszaak, marktkramer en chocoladewinkel tekenden al in, maar extra omruilplekken bij handelaars blijven welkom', luidt het. De zachte mobiliteit promoten en de lokale handelaars daar bij betrekken, het klinkt als een magische formule. Beetje jammer dat je voor alles en nog wat moet worden beloond vandaag de dag. Bijna niets is nog vanzelfsprekend of gewoon behorend tot het basisgedrag. Na ja, enige animo in de gemeenten is natuurlijk nooit weg.

'Huldenberg is dé fiets- en wandelgemeente', laat Huldenberg weten. 'De coronajaren dreven ons naar de fiets en wandelschoenen en ook de gekte rond het WK Wielrennen zindert nog na. Meer en meer mensen – van binnen en buiten Huldenberg – blijven onze prachtige fietsroutes en trage wegen (her)ontdekken. Die zachte weggebruikers koesteren we en daarom blijven we er met projecten zoals Buck-e ook in investeren', klinkt het nog en deze promo mag best luid klinken.


Voetwegen

Burgemeester Danny Vangoidtsenhoven (Open VLD) over het nieuwe systeem: 'Buck-e is de kers op de taart rond het veilig verkeer van en naar onze Huldenbergse scholen. Door onder meer het Octopusproject werd de schoolomgeving al heel wat veiliger gemaakt. Daarenboven bieden onze scholen zowel theoretische als praktijklessen veilig verkeer aan. Anderzijds heropenden we al tal van trage wegen. Die voetwegen vormen een zeer veilige manier om de school te bereiken. En nu kunnen we de leerlingen die te voet of met de fiets naar de school komen ook nog extra belonen.'

'Al vanaf het eerste moment maakte Buck-e heel veel enthousiasme los bij onze leerlingen', aldus Els Vanderlinden, directeur van de vrije basisschool De Bolster uit Neerijse die twee weken geleden instapte. 'En we merken effectief al kleine en grotere veranderingen in het gedrag van onze leerlingen. We horen van ouders dat kinderen er bijna om zeuren om te voet of met de fiets naar school te komen. Jammer dat niet alle kinderen kunnen deelnemen: sommigen wonen te ver en voor anderen is het traject echt te gevaarlijk. Hopelijk springen in de toekomst nog meer handelaars op de kar zodat onze sparende leerlingen ook op meer plekken terechtkunnen om hun bucks te verzilveren.'

16 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page