top of page

Bouwputten voorbode van langverwachte dorpsvernieuwing



OVERIJSE/MALEIZEN - Het ooit verguisde woonproject op Maleizen krijgt nu toch vorm. Wie door het dorpscentrum rijdt, kan er niet naast kijken. Het wordt a big project and big businness, zoveel is zeker. Zelfs een icoon als 'De Oude Schuur' moest er voor wijken. Er ligt nu een gapende zandvlakte van zo'n 2 ha. Tussen de kerk en de watertoren is er voorlopig helemaal geen dorp meer.

'Dit project heeft alles in zich om van Maleizen een écht dorp te maken, een aangename en sfeervolle plek om te wonen, ingebed in het groen en voorzien van winkelfaciliteiten op maat van de plek', klinkt de promo. 'Maleizen-Dorp is een realisatie van AURA in samenwerking met Humbble Architecten (Gent) en Plant&Houtgoed (Overijse). Het project omvat 4 bouwvolumes, oordeelkundig ingepast in een zeer groot gebied, dat plaats biedt aan woningen, appartementen, een buurtsupermarkt en een aantal kleinere winkelruimtes. Alles ligt geconcentreerd rondom het nieuwe dorpsplein en is makkelijk bereikbaar… te voet, te fiets… Parkeren wordt voorzien ondergronds (voor de bewoners) en bovengronds (voor de bezoekers)'. Maar wees gerust, het gaat daar niet helemaal worden volgebouwd.




Maximale voorziening

'Groen en toekomstgericht… geen loze belofte maar realiteit', aldus de initiatiefnemers. Het twee hectare grote terrein wordt slechts voor 25% ingenomen door bebouwing. En we citeren verder 'Daardoor ontstaat een immens potentieel aan groene ruimte die wordt aangelegd ten behoeve van de Maleizenaar… wandelen, fietsen, ravotten… of gewoon rustig op een bank. Binnen het project zelf wordt ingezet op een maximale voorziening en gebruik van groene energie en waterrecuperatie'. Er wordt weliswaar vergeten dat het project langsheen een erg drukke steenweg ligt. Dat konden wij aan den lijve ervaren toen we er de hier bijhorende foto's maakten. Er razen onophoudelijk voertuigen door in beide richtingen en het nabijgelegen kruispunt lijkt onaangepast en uit vervlogen tijden. De langgerekte parking bevat een hoop verkeerstekens en waarschuwingen naast een reeks electricteitskasten die er op een hoopje staan.

De bijna 50 woonunits zijn intussen zo goed als allemaal verkocht niettegenstaande sommige wel prijzig zijn. Er zijn nog drie te gaan. Binnen het project werd ruimte voorzien voor een gloednieuwe supermarkt, een Delhaize zowaar. Afwachten hoe dit alles zal uitdraaien gezien de huidige woelige tijden voor de keten.


FOTO'S © Michel Van Mullem


Ademruimte

Dan oogt het nieuwe project niet onaardig. En niet zo stedelijk dan dat in Hoeilaart dat het weliswaar met minder grond moet zien te rooien. Op Maleizen zal er ademruimte blijven, groen, leefbaarheid en toch een hedendaags en comfortabele look uitstralen. 'Op het ultieme moment dat alle punten en komma's waren goedgekeurd, bleef het echter wachten op de inzending van AG. Toen bleek dat zij bleven talmen met hun antwoord, werd het plan aangepast naar de vorm die we nu kennen. Er rest ons niets anders dan te wachten op een actie van de gouverneur. We zullen dan ook meteen deze klacht weerleggen, waardoor we eindelijk aan de slag kunnen gaan", zei toenmalig burgemeester Dirk Brankaer (OV2002).

We zijn nu tien jaar later en enkele bouwputten verder. De metamorfose van Maleizen kan een aanvang nemen.



FOTO'S © Michel Van Mullem



FOTO'S © Michel Van Mullem






230 weergaven0 opmerkingen
bottom of page