top of page

Boekvoorstelling 'Ge wint geen oorlog zonder verzet' over dagdagelijks leven onder de bezetting



HOEILAART - In GC Felix Sohie vond afgelopen zaterdag een bijzondere boekvoorstelling plaats. 'Ge wint geen oorlog zonder verzet' van Rita Vrancken werd er uitgebreid besproken door een panel bevolkt door betrokkenen dicht bij de uitgave van het boek. De aanwezigheid van Simon Gronowski die als elfjarige uit de door het verzet tegengehouden deportatietrein vanuit de Dossinkazerne kon ontsnappen maakte deze bijeenkomst erg tastbaar en beklijvend.

Gronowski was er tevens met zijn quintet zodat de avond af en toe ook wat luchtiger mocht want 'Ge wint geen oorlog zonder verzet' is geenszins ontspanningslectuur maar schetst de rauwe oorlogsjaren en hoe de mensen die moesten doorkomen. Actueler kon een thema niet zijn. EPO-uitgever Thomas Blommaert modereerde sober en gepast het geheel. Auteur Rita Vrancken mocht in een eerste deel uitvoerig tekst en uitleg geven over haar pakkende publicatie die het leven beschreef van Rosa, haar echtgenoot Raymond, hun zoon Marcel en de mensen in hun omgeving tijdens de oorlogsjaren 1943-1945 in een landelijk dorp. Ellen De Soete, initiatiefneemster van de ‘8 mei coalitie’ wist op haar beurt de materie open te trekken naar wat er vandaag rondom ons gebeurt; de verrechtsing, onverdraagzaamheid, onverschilligheid. Toen Marc Van Ranst, die het voorwoord van het boek schreef en ook de omslag ontwierp haar volmondig kon bijtreden werd elke aanwezige sterk aangesproken en kwam de avond tot de essentie van wat vandaag in onze achtertuin aan het gebeuren is. Simon Gronowski las zijn getuigenis voor. Helder en ondubbelzinnig. Recht voor de raap. Een dag later zou een deel van het gezelschap in het kamp van Breendonk present zijn op een soortgelijke manifestatie. En we begrepen dat er overal in het land bijeenkomsten zijn van de '8 mei coalitie'.


Doorgangskamp

Het boek 'Ge wint geen oorlog zonder verzet' waar het in oorsprong om te doen was, vertelt het verhaal van Rosa, haar echtgenoot Raymond, hun zoon Marcel. Het decor wordt gevormd door het dorp maar neemt de lezer ook mee naar het ‘doorgangskamp’ van Breendonk waar Raymond, Gustaaf en nog anderen terechtkomen, en de gang van zaken beschrijft in de concentratiekampen Buchenwald en Dora-Ellrich. 'Het boek nodigt uit tot verfilming', liet Marc Van Ranst zich ontvallen. Hij achtte het zelfs realistisch. Vast staat dat het thema voortdurend moet worden uitgedragen. De huidige tijdsgeest nodigt daartoe meer dan uit.


Boekvoorstelling ‘Ge wint geen oorlog zonder verzet’ bijgewoond op zaterdag 4 mei, 20u30, GC Felix Sohie Hoeilaart.

Organisatie: 5 voor 12 i.s.m. Bib Hoeilaart, Willemsfonds en Masereelfonds

★★★☆☆

'Een verhaal over Breendonk, Buchenwald en Dora. Maar ook over het dagdagelijkse leven in een dorp onder de Duitse bezetter. En over de liefde', uitgegeven bij EPO.


Foto's © Michel Van Mullem


Rita Vrancken


Ellen De Soete


Simon Gronowski


Marc Van Ranst











131 weergaven0 opmerkingen
bottom of page