top of page

Belgische Rochusommeganck op warmste 14e augustus sinds mensenheugenisHULDENBERG - Het was puffen afgelopen zondag voor de deelnemers aan de 19e Sint-Rochusommegang. Huldenberg en omgeving werkten een bonte parade uit met deze keer 'Typisch Belgisch' als rode draad.

Wellicht lag het aan de tropische temperatuur want de grote massa van andere jaren liet het een beetje afweten. Toch werd het nog gezellig druk en was menigeen getuige van een cavalcade boordevol schitterende personages, knappe fanfares en harmoniën en daartussenin enkele typisch Belgische producten. Ons land heeft zoveel moois en verrassends dat een keuze maken voor de uitwerking van een praalwagen wellicht geen sinecure was. De Kwisvrienden van Huldenberg zorgden alvast voor een pareltje door uit te pakken met een levensgrootte elektrische tram vergezeld van al even fraaie personages. Het was trouwens ene Charles Van Depoele uit Lichtervelde die dit vervoermiddel uitvond. We waren ook ingenomen door het rijdende 'duivenkot' van de Jeugdkring Huldenberg. Heel eenvoudig vervaardigd maar recht in de roos.


Witloof en strips

V.S.V. Wolfshaegen stond garant voor een knappe wagen rond het Belgische witloof terwijl de Dorpsraad Neerijse Ambiorix en de oude dappere Belgen terug in het leven riepen. Theater 'Bis-Art' uit Huldenberg focuste op België als stripland. Suske en Wiske, Nero, Kuifje en Co passeerden de revue. De Landelijke Gilde Ottenburg had een wagen met thema 'Wereldkampioen regeringsvormen', een niet zo voor de hand liggend onderwerp en je zag zo dat het de Gilde niet meteen had geïnspireerd. Meer animo kwam er van de Jeugdraad Huldenberg met een kermiskoers met alles erop en eraan. Op het Gemeenteplein ging het even mis en lagen plots fietsen op het asfalt maar het korte oponthoud had te maken met textiel van de wagen die in een wiel was geraakt. Scouts en Gidsen Loonbeek kozen voor het Belgisch bier. Van het 'alledaagse pintje' tot een berg aan speciale bieren. Dezelfde jeugdbewegingsgroep droeg ook nog het beeld van Sint-Rochus op waardige wijze door de straten richting Kasteelpark. Daar waren intussen alle stoeltjes bezet en kon Huldenberg nog maar eens prat gaan op het welslagen van deze ommeganck. Hop naar 2025.


(Foto's Michel Van Mullem)

143 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page