top of page

Belevingsonderzoek bij kinderen en jongeren mondt uit in tal van suggesties en verwachtingenOVERIJSE - In het voorjaar van 2023 voerde Overijse een belevingsonderzoek bij kinderen en jongeren onder de naam KLAP. Vanaf de krokusvakantie tot en met de Paasvakantie trok men daartoe met Klap naar Spocje, IBO, speelpleinen, speelterreinen, evenementen en alle scholen in Overijse om hen te bevragen.

Afhankelijk van de plaats, de groep en het onderwerp verliep dat door middel van een klasgesprek, een activiteit, een persoonlijk interview of een kort spelletje. Er werd letterlijk verslag genomen en dit wordt anoniem verwerkt. 'We hebben in totaal 425 kinderen en jongeren van alle leeftijden tussen 0 en 18 jaar bevraagd en we zijn in elke hoek van Overijse langsgegaan', luidt het. 'Het doel is niet om een statistisch representatief onderzoek te voeren maar een diepgaand, kwalitatief onderzoek waarin we de ervaring van de jeugd naar boven willen brengen. We vroegen hen zelf hoe ze de uitdagingen om Overijse kindvriendelijker te maken zouden aanpakken. Zij zijn zelf expert van hun leefwereld. Zij zijn dus het best geplaatst om invulling te geven aan deze prioritaire uitdagingen voor de gemeente: Hoe kunnen we publieke plekken voor kinderen en jongeren creëren die nabij, bereikbaar, veilig, toegankelijk en proper zijn? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat kinderen en jongeren over voldoende vertrouwenspersonen beschikken, binnen en buiten het gezin?'


Schrik

Via https://www.overijse.be/analyse-publieke-plekken kan je de resultaten van dit belevingsonderzoek raadplegen. Het blijft boeiend te lezen wat kinderen eigenlijk zoal raakt.

Even een bloemlezing...

'De juf moet nu op straat gaan staan om de auto’s tegen te houden, maar ik heb schrik dat de auto’s tegen haar gaan'.

'Ik zou het leuk vinden om met de fiets naar school te komen want dat is echt niet leuk met de auto, wachten in de file'.

'Extra bomen zijn altijd leuk. Het is goed voor de natuur, het is mooi om naar te kijken en je kan schuilen als het regent'.

'Ik wil een tent aan het skatepark, dan kan ik daar slapen en ben ik er als eerste'.


De input van deze bevraging wordt de basis om tijdens de zomer een visie uit te werken voor een kindvriendelijk Overijse in 2030. De visie wordt in het najaar uitgewerkt tot een strategie met concrete acties.
17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page